Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Πредложенията на Талат за новата Кипърска държава

08 Януари 2010 / 12:01:05  GRReporter
1719 прочитания

Лидерът на кипърските турци Межмед Али Талат предлага кипърците да гласуват и за лидер на кипърските турци, турците в Кипър да получат статут близък до този на европейски граждани и да се създадат два отделни района за контрол на въздушното движение на север и на юг.

Специалният съветник от Главния секретариат на ООН Александър Даунер предаде на президента на Република Кипър Димитрис Христофяс предложенията направени от лидера на кипърските турци Мехмед Али Талат по въпроса за управлението.

Според турския печат по-аналитично предложенията са следните:

- Президентът и вицепрезидентът, които ще са от различни общности ще бъдат избирани с гласуване както от кипърците, така и от кипърските турци от общи изборни каталози според процедура, която турците и кипърските турци наричат „кръстосано гласуване”. Кипърците освен за лидера на тяхната общност ще гласуват и за лидера на кипърските турци, но техният глас ще се отчита с коефициент на тежест. Според публикациите, кипърците настояват вотът им да се отчита 25%, а от Анкара обсъждат вероятност за около 20% в зависимост от това какво ще получи в замяна.

- Сред исканията на Анкара, които ще бъдат поставени за обсъждане чрез лидера на кипърските турци е да бъде признато правото на турските граждани за свободно движение, закупуване на недвижими имоти и работа, каквито имат гражданите на ЕС и следователно и на Гърция, докато Турция не влезе в съюза. По този начин Анкара се опитва да подсигури режим на престой за своите граждани на острова, но явно не се замисля, че по този въпрос крайното решение е на ЕС.

- Турция настоява да бъдат създадени две различни области на контрол на въздушното движение – една на кипърските турци на север и една под контрола на кипърците на юг.

- В новата държава президентът и вицепрезидентът да имат право на вето върху решенията на министерския съвет.

Според представителя на кипърското правителство Стефанос Стефану, г-н Христофяс ще уведоми партиите, които участват в Националния съвет за предложенията и ще се посъветва с тях, тъй като предложенията на Талат са свързани с преговорите, които започват да се водят усилено от понеделник.

 

Категории: ПолитикаКипър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus