Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предизборно връщат надбавките в публичния сектор

25 Февруари 2014 / 12:02:35  GRReporter
739 прочитания

Три месеца преди местните и европейските избори гръцкото правителство възстанови надбавката за вреден труд в публичния сектор. С решение на заместник-министъра на финансите Христос Стайкурас бе активирано законно нареждане, по силата на което надбавката за вреден и опасен труд в размер на 150 евро на месец бе върната за почти всички държавни служители в страната.

По-конкретно промяната засяга служителите с постоянни трудови договори, стажантите и служителите с безсрочни трудови договори в държавните институции. Става дума за следните категории:

- Всички държавни служители с постоянни трудови договори

- Всички служители в общините и областните управления

- Всички служители в държавните предприятия

- Учителите в началните и средните училища

- Служителите в администрациите на съдилищата и прокуратурите, имотните и ипотечните регистри

- Лекарите, които работят в здравните центрове на малките населени места

- Служителите в парламента

- Административните служители в Независимите органи, Комисията по ценни книжа и Комисията за счетоводните и одиторските стандарти

- Служителите на Регионалните сдружения на общините, на Централния съюз на гръцките общини и Съюза на гръцките области

- Служителите и религиозните функционери на юридическите лица в Източноправославната църква на Христос и останалите църкви и вероизповедания, които са признати според член 13 от гръцката конституция и се финансират от държавния бюджет.

Въпреки очевидния характер на нареждането, от министерството са категорични, че не става дума за връщане на старите порядки и подчертават, че раздаването на надбавката ще се отрази на бюджета съвсем слабо.

В съобщението на ведомството се посочва още, че надбавката така или иначе се отпуска и сега на някои професионални категории, които са били определени през 2012. Според него нареждането позволява тя да бъде отпусната и на други категории в държавния сектор, след като съответните професионални задължения в частния сектор се смятат за вреден и опасен труд.

От министерството посочват, че промяната предоставя възможността на държавните институции, които по процедурни причини не са подали искания за отпускане на надбавка за вреден труд на своите служители, чиито професионални задължения спазват условията за това, да го направят.

„Промяната засяга един много малък брой служители на контролираните от държавата юридически лица, които не са подали исканията си в рамките на определения от закона срок”, посочват източници от министерството.

Според тях промяната цели да се премахне неравностойното отношение към персонала на някои институции, които не получават надбавката, докато колегите им в други служби със същите професионални задължения я получават.

Категории: Политика надбавка държавен сектор министерство на финансите общински избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus