Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предизборният зов на Пападреу пак наежи международните пазари

26 Октомври 2010 / 22:10:42  GRReporter
1041 прочитания

Зовът към народа да подкрепи социалистическото правителство на предстоящите през ноември местни избори, който отправи премиерът Георгиос Папандреу изстреля spread-показателя на десетгодишните гръцки държавни облигации отново нагоре. В понеделник вечер на международните пазари спредовете бяха на нива около 600 пункта, но ден по-късно те надминаха 730 пункта. Според анализаторите основната причина се крие в несигурността, която гръцкият министър-председател вдъхна на зрителите по време на телевизионната пресконференция за идващите кметски избори. На въпрос на журналист премиерът не изключи възможността от извънредни парламентарни избори, ако партията му се провали на местните избори.

 „Нямам желание, но ако правителството няма възможност да приложи нужните промени, гръцкият народ ще трябва да се изкаже по въпроса,” каза премиерът и разбуди духовете както в Гърция, и така и в чужбина. В изказването си Георгиос Папандреу заяви, че всички жертви на гръцкия народ ще бъдат загубени на вятъра, ако прилагането на политиката, залегнала в Меморандума с Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка не бъде продължена. Той подчерта, че предварителните парламентарни избори най-вероятно ще се окажат пагубни за Гърция и страната може да изпадне в още по-окаяно състояние от това в началото на годината преди влизането в сила на Меморандума за финансова помощ.

Опозиционните партии прочетоха тези думи като политически шантаж. Президентът на Нова Демокрация Андонис Самарас заяви, че Папандреу е сигурен в своя погром и изнудва гласоподавателите, за да не загуби местните избори. Той категорично осъди политиката на министър-председателя и заяви, че местните избори ще потвърдят думите му. Според Самарас алтернатива на политиката водена от Георгиос Папандреу може да даде само Нова Демокрация, чрез икономическо развитие и възход, без обаче да даде ясни очертания как ще бъде постигнато това.

Бившият министър председател Константинос Мицотакис обаче срази Самарас, като открито заяви, че той не е алтернатива за Гърция. Почетният председател на Нова демокрация подчерта, че въпреки многото си грешки политиката на Папандреу е в правилна посока. Пред телевизия Скай Мицотакис обяви, че неговият политически приемник следва една грешна политика на постоянна контра, която е отживелица в действителността на двадесети първи век. „Заявлението, че ще ликвидира бюджетния дефицит за 18 месеца и ще спаси държавата без да прилагаме строги мерки не е реално. Господин Самарас не е алтернатива за страната,” отсече Константинос Мицотакис. Старият син лидер заяви, че Георгиос Папандреу трябва да внимава с политическите си решения, за да не сгреши като Костас Караманлис и да се предприеме предсрочни парламентарни избори без борба.  

Категории: ПолитикаОбщество Георгиос Папандреу предсрочни избори Андонис Самарас Константинос Мицотакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus