Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пред прага на съгласие за името „Вардарска Македония”

13 Юни 2010 / 10:06:21  GRReporter
1815 прочитания

Съвсем близо до споразумение се намират Гърция БЮРМакедония за името „Република Вардарска Македония” под натиска на САЩ и ЕС. Названието отговаря на гръцкото изискаване за географска насоченост, а и се използва от гражданите на страната, за да различат държавата от областта Егейска Македония в Гърция и Пиринска Македония в България. Преди една година съветникът на президента на БЮРМ Ристо Никовски официално подкрепи названието „Република Македония (Вардарска)”. Голямо значение има точната формулировка, с която ще бъде записано наименованието.

Употребата на географски области или на реки като част от официалното наименование многократно е било обсъждано, подчерта за вестник Катимерини отлично информиран чужд дипломат, който отбеляза, че решителен фактор за хода към решението е инициативата на министър-председателя Георгиос Папандреу да се срещне пряко с Никола Груевски, за да счупи леда. „Действията на г-н Папандреу имаха голямо символично значение. Изведнъж съседите ви престанаха да се чувстват изолирани или унижени” заяви дипломатът. В същата насока се придвижиха и преговорите между заместник-министъра на външните работи Димитрис Друцас и Антонио Милососки

Усилените преговори, които се провеждат в последните месеци без да им се дава безкрайна публичност, изглежда, че ще донесат резултати.От страната на САЩ с въпроса се занимава вторият най-важен човек от Държавния департамент Джеймс Стайнберг, който през последната година посети многократно двете страни. Г-н Стайберг, който преди три седмици бе награден от „Гръцкото и кипърското ръководство” във Вашингтон, заяви, че сме на прага на трудни решения от страна на г-н Груевски и подчерта значението за БЮРМ в тези трудни времена интеграцията на държавата в ЕС и НАТО. Американския дипломат поздрави г-н Папандреу за благоразположението му Западните Балкани да са бъдат напълно интегрирани в ЕС до 2014 г.

Според гръцката страна държи новото име да се използва за пред всички, така че да се избегне объркване на множество имена. Към тази позиция започват да се присъединяват все повече държави с влияние. В тази връзка се счита, че името „Вардарска Македония” представлява най-доброто решение и би могло да се наложи с конституцията, тъй като представлява добре познато описание на страната от нейните граждани.

По време на посещението на Георгиос Папандреу във Вашингтон през месец март, американската страна изказа намерението си да приеме за международните форуми, както и за двустранните отношения името или „Северна Македония” или както предложи миналата година Матю Нимиц „Вардарска Македония”. Матю Нимиц обявил, че ако не се постигне компромис до края на лятото, ще върне мандата за преговорите на Бан Ки Мун.

 

Категории: АктуалноПолитикапреговори Матю Нимиц
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus