Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството започва да изплаща седемте милиарда евро задължения на болниците към доставчици

15 Юни 2010 / 19:06:10  Виктория Миндова
1814 прочитания

Фирмите-доставчици на лекарствени препарати и правителството най-сетне достигнаха до взаимно съгласие за размера и начина погасяване на дължимите суми за лекарства, използвани от държавните болници в последните пет години. След двуседмични преговори компаниите приеха крайните условия на правителството и първият транш от задълженията ще е в размер на 245 милиона евро. С него трябва да се погасят дълговете останали от 2005 и 2006 година. Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину заяви в официално изказване пред журналисти, че правителството е взело решение да изплати още 100 милиона евро кеш на доставчиците за сметки отворени през 2007 и 2008, като знак на добра воля. Министърът заяви, че изплащането на сте милиона ще бъде в брой, тъй като много от дружествата изпитват остра нужда от ликвидни средства поради закъсненията в плащанетията в предишните години. Той поясни, че в касата на всяка фирма-доставчик ще влязат около  200 хиляди евро, от отпуснатите 100 милиона евро.

Останалата част от задълженията ще бъдат изплатени във вид на безлихвени държавни облигации, които могат да бъдат продадени на гръцките банки след изтичане на падежа им. Облигации на стойност 1,1 милиарда евро със срок на изплащане една година ще бъдат предоставени за погасяване на дългове от 2007. Задълженията от 2008 ще бъдат платени с двугодишни държавни облигации в размер на 2,2 милиарда евро, а неплатените сметки от 2,05 милиарда евро за миналата година ще бъдат покрити от тригодишни държавни облигации.

Общият размер на държавните задължения към лекарствените доставчици достигат фантастичната сума от седем милиарда евро. След като ПАСОК дойде на власт през есента на миналата година, създаде контролна комисия, която да изследва вида и размера на дефицита в здравното осигуряване. Два месеца по-късно комисията излезе с решение, че почти 40% от договорите за доставка на лекарства  са незаконни и правителството обяви, че задълженията по тях няма да бъдат погасени. Това доведе до остра реакция от страна на дружествата-доставчици, които в средата на месец май взеха решение да спрат снабдяването на здравните заведения с лекарствени препарати. След една поредица от взаимни нападки и закани, двете страни решиха да седнат на масата за преговори и да достигнат до едно общо решение на проблема.

Правителството отстъпи и оповести, че ще изплати всички вписани задължения, дори и обявените за незакони, а доставчиците приеха предложението по-голямата част от дефицита да бъде покрит от гръцки държавни облигации, а не пари в брой.

Категории: ИкономикаПазари Задължения Лекарствени доставки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus