Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството спира финансирането, ако професионалният футбол не вземе мерки срещу хулиганството

02 Май 2011 / 17:05:53  GRReporter
3808 прочитания

 

С прекъсване на всички финансирания към гръцките футболни отбори, ако Гръцката футболна федерция не промени начина на налагане на наказания заплаши днес заместник-министърът на културата и спорта Георгиос Никитиадис. Той направи изявленията си след края на срещата си с главния секретар на спорта Панос Бицаксис и президента на Гръцката футболна федерация Софоклис Пилавиос. 

Срещата бе свикана спешно след кървавите сблъсъци, които почерниха мача за купата на Гърция между АЕК и Атромитос с резултат 3:0.

Съдията Какос дори не успя да обяви края на мача, тъй като запалянковци на АЕК вече бяха слезли от трибуните на футболното поле и „раздаваха правосъдие”. Те се насочиха и към трибуната с официалните гости, на която седяха съпругите и децата на футболистите от Атромитос. Последваха ожесточени сблъсъци с много ранени и от двете страни.

Една фраза на треньора на Атромитос Георгиос Донис на последвалата пресконференция предизвика ожесточени дебати. Той определи мача като пародия, а гръцкия футбол като бордей и го сравни с гръцката държава. Коментарите, които последваха не бяха насочени толкова към съдържанието на изявлението, колкото до това дали е уместно да се казват подобни неща в ефира на националната телевизия.

В последвалата „война” от комюникета нападките преминаха на лично ниво между президентите на двата футболни клуба. Членове на управата на Атромитос заявиха, че „стадионът приличаше на римска арена. Победителят беше ясен преди началото, а лъвовете бяха готови да ни разкъсат, защото АЕК трябваше да вземе купата на всяка цена”. От АЕК пък определиха като „квартален” отбора от столичното предградие Перистери, който за пръв път имаше възможността да се бори за толкова високо отличие.

По време на сблъсъците бяха ранени 22 полицаи, петима от които останаха за лечение в болницата. Полицията арестува 13 и залови 60 запалянковци и от двата отбора.

„Въпросът не се намира в това да търсим виновника, а да вземем бързи мерки. Ако това не се случи държавните органи ще преустановят всяко финансиране към футбола, за да не се харчат напразно парите на гръцкия народ. За сблъсъци по трибуните, в тунела или на терена ще трябва да съществуват наказания, които да намаляват точките в класирането и наказаните отбори да падат по-надолу в групата. В новото право трябва да се предвижда и възможност за блокиране на участието на наказания отбор в международни футболни първенства” каза заместник-министърът. Георгиос Никитиадис заяви, че ще бъдат прекъснати договорите с отбори, които наемат държавни стадиони. „Нека намерят други стадиони, за да играят” бе категоричният му коментар.

Министърът на културата и спорта Павлос Геруланос се очаква да се обърне към Националния тотализатор ОПАП и националната телевизия ЕРТ с цел прекъсването на притока на доходи към отборите от всички източници. През юни в парламента ще бъде внесен новият проектозакон за насилието. Заместник-министърът Никитиадис заяви, че мерките няма да засегнат любителския футбол.

От своя страна президентът на футболната федерация Софоклис Пилавиос подчерта нуждата от прилагането на три спешни мерки: да не се допуска внасянето на фойерверки и бомбички по стадионите, участието в големи сблъсъци да се определи като общ рецидив и да се създадат автоматични механизми за прекъсване на мачовете.

Междувременно случаят с прословутите записи може да бъде определен като „много шум за нищо”. С днешно свое решение спортният прокурор на Гръцката футболна федерация обяви, че случаят поема пътя си към архивите и няма да занимае повече спортното правосъдие.

Категории: Футболмачкупа на Гърция сблъсъцинаказанияГръцка футболна федерация финансиранемеркиправителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus