Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Улики за уговорени мачове в гръцкото футболно първенство

10 Март 2011 / 14:03:31  GRReporter
5120 прочитания

Доказателства за предварително уговаряне на резултатите от мачовете в гръцкото футболно първенство и назначаване на конкретни съдии представи пред правосъдието и пресата известният атински адвокат и президент на футболния отбор Панахаики от Патра Алексис Кугяс.

Той обвини президента на футболния клуб Олимпиакос Волос Ахилеас Беос  в „опит за подкуп на съдията Далукас” и „опит за контакт със съдията на мача Макаби-Олимпиакос”.

Няколко часа по-рано адвокатът даде показания пред атинския районен прокурор Елени Райку относно съдържанието на два диска, които твърди, че е получил преди две седмици в своя офис, но и за своя личен опит в гръцкия футбол.

Според Алексис Кугяс в двата диска се чува гласът на Ахилеас Беос, който се обръща към неизвестен събеседник, чието име не спомена, защото както каза все още не е сигурен за неговата самоличност.

„Говоря от две и половина години и никой не ме слуша. Става дума за една страховита клика, която определя кои съдии ще свирят на професионалните първенства и кои отбори ще се преместят във втора и първа група. Досега отправях жалби за Илиуполи, защото в мачовете с тях се назначаваха съдии, които ни сразяваха много провокативно. От самото начало на тази година атинските съдии „не играят с нас”. Пет минути преди да вляза в залата за пресконференцията ме информираха, че за пръв път тази година на наш мач ще свири съдия от Атина. Това бе едно послание. Трябва да се направи нещо, освен ако в страната не съществуват нито Професионална футболна федерация, нито Главен секретариат по спорта, нито правителство”.

След това президентът на Панахаики насочи нападките си срещу президента на Олимпиакос Волос. „Ахилеас Беос и неизвестните му съучастници могат да назначават който съдия поискат в Супер лигата. По всичко изглежда, че той се е опитал да подкупи съдията Далукас и, че преди мача Макаби-Олимпиакос в Италия се е опитал да има контакт със съдията. Според разказа на Беос със съдията Далукас проконтактувал президентът на Олимпиакос Вангелис Маринакис, който му предложил 200 хиляди евро, не го направил, но дал честната си дума, че ще потърси шръзка с него. След мача Макаби-Олимпиакос Ахилеас Беос се срещнал с Далукас и разказва какво му е казал, като използва цинични изрази. В следващата част на записа се разбира какво се е случило преди това. Беос е казал на Далукас, че има възможност да уреди той да е рефер, но го е принудил да обещае, че преценката му в мача Арис-Панатинайкос ще е 52-48 на сто.

Преди това Беос е предупредил Далукас в присъствието на неговата съпруга, че ако не спази обещанието си щели да дойдат руснаци, българи и румънци с цел да го заплаши. В последната част на диска се споменава кликата на залаганията, която е неконтролируема и понеже хората са загубили парите си Беос не знае как да реагира. Надявам се от днес нататък да се предприемат мерки за гръцкия футбол. Да престанат да съществуват такива „дейци”, но и някои служители в Професионалната футболна федерация, които имат за цел да уговарят предварително резултатите от мачовете дори и в областните първенства. Дадох показания за всички тези въпроси”.

Известният, специализиран в дела от наказателното право адвокат говори и за бившия президент на Панатинайкос Николаос Патерас, както и на личните си съмнения, че именно той е изпратил касетите в офиса му.

Категории: СпортФутболуговорени мачовеподкуписъдии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus