Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството органичава малобройните протести, които държат в плен Атина

29 Май 2013 / 13:05:44  GRReporter
790 прочитания

Приемането на закон, който ще ограничава провеждането на протести с по-малко от 200 участници обсъжда гръцкият кабинет. Както заяви министърът на обществения ред и защита на гражданите Никос Дендиас, мярката цели да защити икономическия и социален живот на гръцките градове.

По думите му мярката ще се прилага в градове с население над 100 000 души и ще важи през цялата година, а не само по време на туристическия сезон. Министърът допълни, че ограниченията ще са в полза и на самите протестиращи, тъй като, както посочи: „Изключително малобройни протести, които блокират градове с петмилионно население да предизвикват недоволство от страна на мнозинството от гражданите”.

„Ние уважаваме правото на протест, но също така и правото на гражданите да живеят, да се движат и да могат да извършват бизнес дейността си. Дискусията ще продължи, докато бъде намерено логично решение. Но инициативата за предприемането на законни мерки принадлежи изцяло на правителството”, допълни министър Дендиас.

Ръководството на Асоциацията на търговците в Атина изрази задоволството си от инициативата на ведомството. В съобщението се посочва, че търговците първи са призовали към подобни действия още през 2001. Те посочват, че уважават правото на протест, но също така защитават правото на останалите граждани да могат да се движат и работят свободно. „Във връзка с тази наша позиция представяме за пореден път конкретните си предложения:

-        Компетентите органи трябва да информират гражданите навреме и с подробности за това кога, къде и колко ще продължи всеки протест.

-        Да се осигурява резултатно патрулиране на шествията и протестите и на участниците в тях.

-        Да се предвижда мярка за анулиране или разпръскване на протеста в случаите, когато шествието не следва предварително обявения маршрут.

-        Отцепването на региони в градовете да е позволено само при провеждането на протести, организирани от големите синдикални организации, политически партии или организации с дейност в цялата страна.

-        В случаите на малобройни протести и шествия, когато участниците са под 500 души, да им се предоставя само една пътна лента”.

Позитивна бе и реакцията на председателя на Търговско – промишлената палата Константинос Михалос, който заяви, че бизнесът подкрепя инициативата на министър Никос Дендиас и се надява тя да завърши успешно.

Предстоят нови срещи на ръководството на министерството с Асоциацията на търговците, както и с Търговско-промишлената палата. Според източници вчерашната среща с ръководствата на големите синдикати на работещите в частния и държавния сектор ГСЕЕ и АДЕДИ е преминала в добър дух, въпреки че не бе постигнато споразумение. Те твърдят, че министърът възнамерява да подпише президентския указ, който е вече изготвен след втория кръг срещи с представителите на търговците и синдикалистите.

По време на вчерашните си консултации с тях той е представил данни, според които през 2012 в центъра на Атина са били проведени 796 протести, т.е. средно по над два на ден, в които участниците са били под 200 души.

Основната мярка, която се предвижда в указа е да не се позволява блокирането на всички пътни ленти по централните улици от шествия, в които участват по-малко от 200 души. В правния текст се описват 15 критерии, според които ще се определя дали ще се позволява на протестиращите да блокират или не централни пътни оси в Атина. Това ще се преценява въз основа на икономическата дейност в региона и на честотата на провеждане на протести на конкретни улици и булеварди.

Основната опозиционна партия – радикалната левица СИРИЗА реагира остро на вероятността от въвеждането на ограничения. Крайнолевите отправят лозунга „Никакво ограничение на правото на протест” и обвиняват правителството, че „прилага методичен план за премахването на всички фундаментални политически свободи”.

„Вместо да спре лавината от мерките, които унищожават обществото и пораждат реакцията на гражданите,  правителството на меморандума се опитва да заглуши свободния израз. Ограничаването на правото на протест е поредната стъпка към въвеждането на недемократичен ред в страната. Единствено авторитарните режими се стремят да премахнат основните политически права”, се посочва в съобщението на СИРИЗА.

„Със съобщението си от СИРИЗА доказват какво точно целят главните фигури в партията: да унищожат икономиката и социалната сплотеност. Те използват всичко за вътрешнопартийни облаги, независимо от цената”.

По подобен начин реагираха и от Комунистическата партия, която обвини правителството, че поставя началото на забраната за провеждане на протести.

Категории: ПолитикаОбщество ограничаване на протестите Никос Дендиас търговци Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus