Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството очаква 6 милиарда евро от данъци върху швейцарските сметки

02 Септември 2012 / 10:09:40  GRReporter
1107 прочитания

Договорът между Гърция и Швейцария за облагането на "тайните" сметки се очаква да бъде подписан  през септември, по образец на вече подписаните договори с Германия, Великобритания и Австрия.

      

    Не са известни точните размери на влоговете, открити в швейцарски банки. По-голямата част от тези капитали обаче се характеризира като "мръсни пари", тъй като са получени от дейности, свързани със сивата икономика. Според немския вестник "Дер Шпигел" гърците имат в швейцарски банки влогове  в размер около 20 милиарда евро, като 99% от тях не са декларирани и обложени с данък.

          Ако тези недекларирани данъци бъдат обложени с коефициент  20-30%, в гръцката хазна ще постъпят автоматично между 4 и 6 милиона евро.  Заместник-министърът на финансите на Гърция Георгиос Мавраганис ще дискутира последните детайли по договора след два дни с председателя на Съюза на швейцарските банки Patrick Odier и със своя швейцарки колега Michael Ambuehl в Берн.

          Швейцарските банки ще се свържат с гръцките си вложители и ще ги поканят да се съобразят с договора и да бъдат обложени капиталите им с уверението, че няма да бъде нарушена тяхната анонимност. Гръцките  крупни вложители имат два избора при облагането на тези сметки с данъци.  Могат да запазят анонимността си и да бъдат обложени със задна дата с данък 20-30%, като данъкът ще се събира от швейцарските власти и ще се предава на гръцките.  Другият вариант е да разкрият данните си и да бъдат подложени на данъчна проверка от властите.  Ако не могат да докажат произхода на парите си, ще бъдат обложени с данък, който може да стигне до 45%. Ако бъде доказано, че  парите идват от узаконяването на приходи от незаконни дейности (тоест от прането на мръсни капитали), ще бъдат подложени на наказателно преследване. Договорът ще включва и членове, отнасящи се за бъдещи влогове, както и до предоставянето на информация.

          "Дер Шпигел" обаче отбелязва, че дори и да бъде подписан договорът, има поне 15 начина, чрез които тези вложители мога да се отърват с помощта на банките, премествайки например сметките си в клонове в Сингапур или Хонг Конг с учредяването на акционерни дружества. Така че не е сигурно дали неплащането на данъци към гръцката държава може да бъде преодоляно.

Категории: Гърция Швейцария банки тайни сметки облагане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus