Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството на Самарас на път да оцелее при поредния вот на доверие

10 Октомври 2014 / 09:10:07  GRReporter
893 прочитания

Точно в полунощ ще започне поименното гласуване в гръцкия парламент на поискания от премиера Андонис Самарас вот на доверие на правителството. Днес в пленарната зала ще говорят партийните лидери, чиито речи се очакват с голям интерес. Вотът бе внесен още в първия ден на есенната сесия на парламента и дискусиите по него бяха особено оживени. Тон даде депутатът от СИРИЗА Янис Драгасакис, която съобщи, че в Гърция има бизнесмени, които с едно телефонно обаждане са в състояние да анулират закон или глоба.
    За корупцията в страната говори и лидерът на ПАСОК и вицепремиер Евангелос Венизелос: “Разбира се, че бизнес интересите се опитват да влияят на политиката. Но аз разделям предприемачите на две - такива, които инвестират в Гърция и са съпричастни към съдбата й и такива, които държат имуществото и парите си в други страни, а само загубите си в Гърция”.
    Решението си да гласуват срещу вота на доверие обявиха повечето независими депутати в парламента. Хубавата новина за правителството бе решението на напусналия парламентарната група на Нова Демокрация Никитас Какламанис да се завърне в нея. Така тази нощ Андонис Самарас ще разчита на подкрепата на 155 сигурни гласа в 300-членния гръцки парламент.
    Това обаче не означава лесни дебати в пленарната зала за премиера Самарас. Той ще трябва да убеди опонентите си, че в момент когато Гърция излиза от рецесията й трябва политическа стабилност.

 

Категории: гръцки парламент вот на доверие Андонис Самарас Нова демокрация ПАСОК корупция Евангелос Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus