Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството има твърде оптимистична прогноза за 2013

27 Декември 2012 / 21:12:45  Виктория Миндова
1259 прочитания

Целите на правителството за развитието на гръцката икономика през следващата година са твърде оптимистични, коментира за GRReporter местен финансов анализатор пожелал да остане анонимен. Тази година бе една от най-тежките за страната и очакванията за следващата година са, че трудностите ще продължат. Правителството очаква рецесия от 4,5% . Надзорната тройка (Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия) предвижда по-леко свиване на икономиката от 4,2%.

“Това е доста оптимистична прогноза, както и предвижданията за ръста на безработицата. Ако мерките за стимулиране на икономическата дейност като приватизацията и осигуряването на нови инвестиции не дадат резултат смятам, че през идната година ще имаме много сериозен проблем”, предвижда специалистът. Той подчерта, че Гърция трябва да продължи да работи на пълни обороти, както действа досега сегашното правителство, за да може да закрепи вътрешно-социалното равновесие до есента на 2013, когато ще последват германските парламентарни избори.

В следващите месеци от гръцкото управление се изисква да изпълни коректно задълженията си по договора за финансова помощ. Траншът, който Гърция получи в средата на декември от 34,4 милиарда евро вече почти се стопи – 16 милиарда евро отидоха за първата част от рефинансирането на банките, 11 милиарда евро покриха обратното закупуване на държавните облигации (The Greek Buyback), а около седем милиарда евро попълниха дупките в бюджета за тази година. В момента правителството бърза да изпълни новите си задължения, за да може да получи следващата финансова инжекция от 9,3 милиарда евро до края на януари 2013.

До 21 януари догодина, когато е следващото заседание на Юрогруп в Гърция трябва да са гласувани и приети новите данъчни промени, с които се премахва необлагаемия доход за физическите лица и се повишава данъчната тежест над по-голямата част от данъкоплатците. Необлагаемият минимален приход на година е заменен с автоматично връщане на данък в размер не по-голям от две хиляди евро за деклариралите до 25 хиляди евро годишен доход.

Финансистът е категоричен, че както и да се променя данъчната система на страната, промяна в положителна посока няма да има докато не се затегне данъчния надзор и проверките. “Известно е на всички, че колкото са по-големи данъците, толкова са по-сериозни и стимулите за данъчната некоректност. Без редовни данъчни проверки и контрол е много вероятно да продължим да имаме дупки в приходите и да не можем да изпълним целите по бюджета”.

В следващите седмици правителството ще се произнесе и за новото повишение на електричеството. Според последната информация средния скок на цената на тока ще достигне 11%. Преди изплащането на новия транш трябва да бъде назначен и комисар към финансовото министерство за надзор на данъчните приходи. Той ще се занимава изключително и само с дейността на данъчните управления и ще се грижи за изпълнението и отчетността на приходите в държавната хазна. За да получи новите девет милиарда евро, държавното управление трябва да окастри 10% от лекарите, работещи с Националната здравна организация. Също така да осигури по-голяма независимост на действие на Агенцията по приватизация и да пусне в ход тесния надзор по изпълнение на бюджета в различните министерства.

В правителствения кабинет в момента се обсъждат конкретни действия, които да предотвратят ново избухване на социално недоволство, казва финансистът. Новите повишени данъци, разрастващата се безработица, сериозната задлъжнялост на домакинствата и драстичният спад в стандарта на живот в Гърция натрупва отрицателна енергия в обикновените граждани, която се катализира допълнително от синдикалните лидери в различни сфери на дейност. Като стъпка в положителна посока се смята оповестяването на имената на крупни търговци и бизнесмени, които не са плащали данъци от години, както и разкриването на фалшивите пенсии, които за последните 10 години са източили пет милиарда евро от социалните фондове.

“По-сериозното ограничаване на данъчната некоректност, връщането на част от задълженията на държавата към частния сектор и създаването на стимули за инвестиции в дългосрочен план ще предотвратят нов социален срив”, пояснява анализаторът. Той подчертава, че разсрочването при погасяването на банковите заеми за безработните и домакинствата в затруднение ще бъде от голяма полза за успокояване на духовете в страната. Същият ефект ще има и стартирането на приватизационната програма, която се бави вече две години.

“2013 ще е критична за Гърция. Това ще е седмата поредна година в рецесия и залогът е много голям. Трябва да се вземат мерки за стимулиране на икономическия ръст. Това ще разтовари част от тежестта над данъкоплатците. Ще помогне да се предотврати нова голяма обществена съпротива, каквато познахме през изминалия период срещу новите по-високи данъци и допълнителни съкращения, които идват с новата година”, заяви в заключение финансовият анализатор.

Във финансовите среди в Гърция остава мнението, че страната трябва да запази сегашния курс на политика и действие до германските парламентарни избори. Мненията, които преобладават в страната са, че след германските избори кредиторите ще дадат зелена светлина за ново масивно преструктуриране на гръцкия външен дълг, което този път ще засегне официалния сектор, а не частните инвеститори. Въпреки, че Берлин и Брюксел все още категорично отричат подобни сценарии, финансистите отбелязват, че дългът на Гърция ще продължи да расте поради отрицателната динамика на БВП и без ново окастряне няма да се размине. Новите пострадали този път ще са  Европейската централна банка и страните от Европа, който имат в централните си банки гръцки държавни облигации.

Категории: ИкономикаПазари криза транш Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus