Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството и журналистите от държавната ЕРТ в здрава хватка

12 Юни 2013 / 11:06:30  GRReporter
1355 прочитания

Картината по трите канала на държавната гръцка телевизия ЕРТ бе прекъсната малко преди полунощ. Анонсът на правителствения говорител Симос Кедикоглу, че държавните радио и телевизия се закриват предизвика шок и бурни протести в гръцкото общество.

Събитията след неговото изказване вчера в 18:00 се развиха със светкавична скорост. Служителите на ЕРТ в Атина и Солун се събраха в сградите, където се помещава държавната медия. Те веднага започнаха да зоват граждани, организации и партии да ги подкрепят в протестите срещу решението на правителството, в резултат на което се очаква да бъдат уволнени между 2 656 и 2800 служители (в различни медии се посочва различен брой – б.а.).

Постепенно пред основната сграда на ЕРТ на булевард Месогион в Атина и пред ЕРТ3 в Солун се събраха хиляди граждани, които се противопоставят на затварянето на ЕРТ.

От студията течеше непрекъснат информационен поток за събитията. Левите партии от опозицията подкрепиха веднага служителите и много депутати се явиха на място, за да изразят солидарността си.

Комунистическата партия дори предостави честотата на своята закрита телевизия на служителите, които продължиха да излъчват директните си предавания и от този ефир.

Въпреки очакванията, полицията така и не нахлу в сградите на държавната медия, за да принуди служителите да излязат навън. В ранните сутрешни часове пред ЕРТ пристигна лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас. Той заяви, че на обяд ще се срещне с президента Каролос Папуляс, за да го призове да не постави подписа си под президентския указ, който ще постави официално края на гръцката държавна телевизия в довчерашния й вид. Много от членовете, а и поддръжниците на партията са на мнение, че основната опозиционна сила би могла да поиска провеждане на предсрочни избори.

снимка: tovima.gr

Партньорите на Нова демокрация в тройната коалиция се дистанцираха от решението на правителството. ПАСОК и Демократичната левица заявиха, че ще внесат в парламента общ проектозакона за реформа в ЕРТ, с който целят анулирането на решението за нейното закриване.

Според гръцкия информационен сайт reporter.gr обаче премиерът е решен да принуди Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис да заемат ясна позиция по въпроса. “Гласувайте проектозакона на ПАСОК за ЕРТ или ще обявим избори”, са били думите на Андонис Самарас към двамата лидери, твърди медията. В статията се посочва, че той ще внесе в парламента за гласуване проектозакона за реорганизацията на ЕРТ, който бяха изготвили през 2011 министърът в правителството на Георгиос Папандреу, Илиас Мосиалос и Никос Алевизатос.

Президентският указ, който бе публикуван вчера в Държавен вестник трябва да бъде гласуван от парламента в срок от 40 дни. Според източници от ПАСОК и Демократичната левица двете партии се очаква да изразят недоволство за начина, по който бе закрита държавната медия, но след това ще гласуват проектозакона и нови избори няма да има.

В момента два от каналите на ЕРТ – НЕТ от Атина и ЕТ3 от Солун предават чрез интернет. В знак на протест синдикалните организации на журналистите в Гърция обявиха 24-часова стачка във всички медии, а представителите на служителите в ЕРТ се срещат с представители на ПАСОК и Демократичната левица.

Атмосферата е напрегната, тъй като не е изключено полицията да предприеме мерки за изпразване на сградите, след като вече направи това по обектите, където се намират предавателите. Постепенно пред сградата на ЕРТ в Атина започват да се събират протестиращи служители и граждани.

В същото време стана ясно, че целта на правителството е новата държавна телевизия да започне да функционира до 29 август. Новата държавна медия ще се нарича Ново гръцко радио, интернет и телевизия (НЕРИТ). Според правителствения говорител в нея ще работят поне 1000 – 1200 души, като част от основната група вече са избрани въз основа на признатия им професионален опит. Симос Кедикоглу заяви, че всички досегашни служители на ЕРТ ще бъдат уволнени, но онези от тях, които са били продуктивни ще имат предимство пред останалите кандидати за назначение в новата медия.

Във връзка с политическите пререкания по темата, той посочи, че Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис са били информирани за събитията и са били запознати със съдържанието на проектозакона още в неделя.

Очаквайте продължение.

Категории: Медии ЕРТ държавна телевизия закриване протести правителство опозиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus