Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Закриват държавната телевизия ЕРТ

11 Юни 2013 / 18:06:06  GRReporter
1346 прочитания

Да закрие държавната телевизия ЕРТ и след това да я открие отново, но с намален персонал реши правителството в Атина. Оздравителният план бе наложен от поетия към гръцките кредитори ангажимент да бъдат уволнени е кратки срокове 2 000 заети в държавния сектор.

Според източници решението е било взето в събота, но през последните месец няколко гръцки медии се позоваха на плановете на правителството. Кабинетът нито потвърди, нито опроверга публикациите.

Новината бе обявена официално от правителствения говорител Симос Кедикоглу по новините в 18:00. В полунощ сигналът на ЕРТ ще бъде прекъснат. “Обществената телевизия е уникален пример за пилеене на средства и непрозрачност. И това приключва днес. Гръцкият народ плаща за ЕРТ чрез сметките за електричество и сумата се равнява на около 300 милиона евро годишно. Тя струва от три до седем пъти повече от останалите телевизии и има от четири до шест пъти по-голям персонал за много малки проценти на гледаемост. Трите канала заедно стигаха едва до половината от гледаемостта на една неголяма телевизия”.

От сутринта беше ясно, че на днешната среща на лидерите на тройната коалиция ще бъде обсъден и планът за оздравяването на държавните радио и телевизия. Малко след обяд стана ясно, че в Държавен вестник е бил публикуван президентски указ, който позволява на компетентните във всеки случай министри да вземат решения за сливането или закриването на държавни служби.

Според източници на вестник Катимерини в новата ЕРТ ще започнат работа само част от съществуващите днес 2 800 служители. Останалите ще могат да напуснат доброволно или ще бъдат уволнени по законните наредби, които регламентират тези процедури в частния сектор. Служителите в двата канала ЕТ1 и НЕТ в Атина и ЕТ3 в Солун се намират в сградите на телевизията, където се съвещават за протестните действия, които ще предприемат. Те възнамеряват да не позволят да бъде прекъснат сигналът на медията и призовават граждани, партии и организации да ги подкрепят.

Партньорите на Нова демокрация в тройната коалиция се обявиха срещу закриването на ЕРТ. “Не е възможно една европейска страна да остане дори и за час без публична телевизия”, се посочва в съобщение на Демократичната левица.

ПАСОК също се обяви срещу закриването на ЕРТ, което описва като жертване, понеже не са били избрани на време и с конкретни процедури 2 000 държавни служители за уволнение. Двете партии призоваха за експресно съставяне на план за реорганизиране и оздравяване на ЕРТ. Заслужава да се отбележи, че четирите министри, които се подкрепят от двете партии не са подписали президентския указ.

Опозиционните партии се обявиха категорично срещу решението на кабинета, а от СИРИЗА заявиха, че ще подкрепят активно протестите на служителите.

До момента събитията се концентрират в ЕРТ, но указът засяга всички държавни компании, без да е ясно колко още от тях ще бъдат слети или закрити окончателно.

Категории: Медии ЕРТ държавна телевизия закриване президентски указ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus