Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителство и опозиция срещу Златна зора

25 Юли 2013 / 18:07:18  GRReporter
900 прочитания

Златна зора проведе акцията си за раздаване на хранителни продукти “само на гърци” пред партийния офис до жп гарата въпреки забраната от страна на директора на полицията в Атина. Няколко хиляди души се наредиха на опашка и чаках чинно да дойде редът им да получат продуктите, след като показваха личните си карти, за да удостоверят гръцкия си произход.

Малко след началото на сбирката на балкона се появи лидерът на крайнодесните Никос Михалолиакос, който изнесе реч, с която превърна акцията в политически митинг на омразата.

Някои от хората, които се намираха отдолу заедно с членове на Златна зора участваха в освиркването на премиера Андонис Самарас, на “лъжеца”, както го нарече, министър за защита на гражданите Никос Дендиас и на “неуспелия, след като Атина вони” кмет на гръцката столица Георгиос Каминис. Другите присъстващи просто не обръщаха внимание на случващото се.

Въпреки силното слънце и жегата те останаха там, за да получат продуктите, за които бяха дошли. Докато чакаха те слушаха нападките на Михалолиакос към Андонис Самарас, когото нарече “предател”.

“Ще продължим да раздаваме хранителни продукти от държавното финансиране, което получаваме”, заяви Михалолиакос и предупреди, че въпреки забраните партията му ще продължи да е “на първа линия”. “Няма да се поколебаем да дадем и кръвта си за нашите идеи”.

Провокациите в деня на 39-та годишнина от възстановяването на демокрацията в Гърция започнаха от по-рано в парламента. Депутатката и съпруга на Михалолиакос, Елени Заруля продължи с нападките срещу депутата от СИРИЗА Янис Драгасакис и втрещи всички депутати, като му зададе въпроса: “Излезе ли от пандиза дъщеря ти - наркоманката и трафикантка на оръжие?”.

Председателстващият по това време Йоанис Каландзис й отговори с репликата: “Как е възможно да говорите такива неща и да споменавате деца? За г-н Драгасакис кажете каквото искате. Вие също сте майка. Не говорете за деца”.

“Мислим също и за децата на Златна зора”, настоя Заруля. Тогава председателстващият нареди казаното до този момент да бъде изтрито от протокола на заседанието. Но златнозорката продължи, като призова Янис Драгасакис “да си спомни за жертвите в банка Marfin и позицията на крайнолевите си другари, които се обявиха в подкрепа на албанските престъпници, за да разбере гръцкият народ кой пренебрегва конституцията и законите. Нямаме никакъв личен конфликт с г-н Драгасакис, разликите между нас са идеологически, но нека да не излиза и отгоре”.

От нападките на Елени Заруля не успя да се “спаси” и министърът на обществения ред Никос Дендиас, когото обвини, че заедно с полицията са забранили сбирката на Златна зора, “но не правят нищо за да спрат пазара на контрабандни стоки, който се провежда всяка неделя на площад Атикис”.

“Така че, г-н Дендиас, елате да ни заловите заедно с гръцките данъкоплатци”, каза предизвикателно тя.

По-рано днес от Златна зора са поискали Янис Драгасакис да не ръководи заседанията на парламента по време на изказванията на партийни членове. Това тяхно искане не само, че не беше удовлетворено, но по-рано днес председателят на народното събрание Евангелос Меймаракис седна на страничния стол до Янис Драгасакис, докато той ръководеше заседанието. По този начин той показа подкрепата си към колегата си от СИРИЗА. Действието му също бе разчетено като символичен жест за обединяване на партиите от така наречената “конституционна дъга” срещу крайностите.

По време на следобедното заседаниеЯнис Драгасакис заяви, че казаното от страна на Златна зора за него не го засяга. След това той даде думата на Евангелос Меймаракис, който беше седнал на една депутатска банка. Председателят на парламента заяви, че решението му да седне до Янис Драгасакис по-рано е имало за цел да осъди категорично изречените срещу неговата дъщеря нападки.

Категории: Политика Златна зора раздаване на продукти парламент Янис Драгасакис Елени Заруля Евангелос Меймаракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus