Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Повишено ДДС и замразяване на заплатите изисква Брюксел

15 Февруари 2010 / 18:02:36  GRReporter
2126 прочитания

Повишаване на ДДС с два пункта (от 19% в момента на 21%), прекратяване изплащането на 13-та и 14-та заплата и пенсия, по-висок данък върху луксозните стоки, както и замразяване актуализациите на заплатите в държавния сектор до 2012 година. Това са само част от допълнителните мерки за овладяване на финансовата криза, които Брюксел изисква да бъдат въведени от правителството на ПАСОК. Основна тема на двудневната среща на EUROGROUP и ECOFIN (съответно на 15-16 февруари) е не дали Гърция да въведе тези допълнителни мерки, а кога точно те да влязат в действие.

Брюксел оказва силен натиск над Атина за незабавно прилагане на новите „препоръки”. От своя страна гръцкото социалистическо управление се опитва да отложи допълнителните съкращения в бюджета до средата на март тази година. „Ако се наложи, ще въведем допълните ни мерки, не по-рано от март,” заяви министърът на финансите Георгиос Папаконстантину минути преди началото на съвещанието на министрите от EUROGROUP. Папаконстантину подчерта, че силните държави в Еврозоната трябва да подадат ръка на страната в криза, защото „гръцкият проблем прерасна в европейски проблем. Днес Гърция е в криза, утре може да е някоя друга държава да е на нейното място.”

Според европейските специалисти настоящия план за икономическо възстановяване на гръцкото правителство не може да изпълни поставените за 2010 година цели. В края на тази година държавния дефицит трябва да се намали до 8,7% от БВП от близо 13-те на сто, които бяха отчетени в края на 2009 година. Мерките планирани от гръцкото правителство биха намалили неговата стойност с 2,75% от очакваните 4% от БВП. Причината се крие в разликата от очаквания и реалния процент на свиване на гръцката икономика – прогнозите на гръцките икономисти бяха, че за края на 2009 година отрицателния икономически ръст ще е -0,3%, а реално той се оказа цели 2%.

Еврозоната е готова да предостави „конкретна и координирана” подкрепа на Гърция, казва председателят на EUROGROUP Жан-Клод Юнкер,  за да се гарантира на стабилността на валутния блок. Но и гръцката страна трябва да вложи всички възможни средства за възстановяване. В първото тримесечие на 2010 година Гърция трябва да докаже, че Програмата за стабилност и развитие се прилагат конкретно и дават резултат. В противен случай правителството на Георгиос Папандреу ще е принудено да въведе драконови мерки, дори по-строги от препоръчаните до този момент от еврокомисарите. В писмено изявление на новия комисар по икономическите въпроси Оли Рен се заявява, че страните-членки в Еврозоната носят обща отговорност за стабилността на единната европейска валута и подчертава, че подобряването на финансовото положение в Европа е от общ интерес.

Категории: ИкономикаКомпанииПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus