Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Повишаването на данъците внесе раздор в правителството

05 Декември 2012 / 20:12:27  GRReporter
1550 прочитания

Поредната промяна в данъчното законодателство се оказа ябълката на раздора между коалиционните партньори в гръцкото правителство. Местните медии разпространиха информация, че домакинства с годишен доход до 25 хиляди евро ще плащат данък от 45% и това доведе до сериозни сблъсъци в общественото пространство. Информацията се оказа невярна и финансовият министър Янис Стурнарс се наложи да направи поредица от публични изявления, за да успокои духовете. Самият премиер Андонис Самарас заяви, че данък от 45% на средната класа е против вярванията му и идеологията, която изповядва и дори настоя, че новият данъчен план щял да е в полза на пенсионерите и средно и ниско платените служители.

Въпреки това поредното повишаване на данъците няма да се размине на гърците и тази година. Въпреки това поредното повишаване на данъците няма да се размине на гърците тази година. Последната официална информация сочи, че от 2013 граждани с годишни доходи до 25 хиляди евро ще плащат данък върху доходите 21%. Тези, които имат общо годишни приходи между 25-48 хиляди ще платят върху тях 36%, а гражданите с по-високи от 48 хиляди евро годишни доходи ще плащат данък от 45%.

Правителството разглежда възможността да се направят данъчни отстъпки от 1950 евро за годишни приходи до 18 хиляди евро. Приходите над тази стойност до 29 хиляди евро на година ще имат по-малка отстъпката, а за гражданите с годишен доход над 48 хиляди евро няма да има никаква отстъпка от наложения данък.

В същото време правителството оряза значително детските добавки. Вниманието се насочи главно към семействата с по-ниски доходи, вместо към многодетните семейства, както беше досега. Янис Стурнарас отбеляза, че вече дълги години Гърция отделя повече от средно приетото в Европа за поддържане на добра социална политика, но бедността не намалява. Това според него се дължи на лошото качество на разпределението на средствата за социална помощ.

Промените в социалната политика, които настъпиха след приемането на фискалния план благоприятстват домакинствата с ниски доходи. В предишните години по-голяма част от помощите отиваха за многодетните семейства, без значение от нивото на годишните им приходи. Домакинства с високи доходи имаха право и на по-високи детски помощи, които повишаваха значително месечните им възнаграждения.

Планът на Стурнарас сега промени тази политика и социални помощи се полагат на семейства дори само с едно дете, ако годишният им доход е под прага на бедността. Той е определен на 7178 евро годишно на човек или 15 хиляди евро годишен доход на семейство. Според последните данни на Националната статистическа служба 20% от населението на страната живее под прага на бедността. Това означава, че в тази група са включени около 870 домакинства или 2,2 милиона гърци.

Проблемите около данъчната политика все още не са решени, но страната няма време за губене. Новите данъчни ставки трябва да бъдат гласувани и приети до 11 декември тази година. Това е едно от условията на външните кредитори на Гърция от Европа и Международния валутен фонд, за да отпуснат помощта от 34,4 милиарда евро на 13 декември.

Двата коалиционни партньори в правителството ПАСОК и Демократичната левица се противопоставят на облагането на приходите под определената граница на бедността и искат данъчни облекчения за многодетните и младите предприемачи. Според Янис Стурнарас може техните намерения да са благородни, но страната няма средства, за да компенсира тези данъчни отстъпки за момента. В четвъртък се очаква да има нова среща на финансовия министър с лидерите на коалиционните партии, за да се достигне до общо съгласие и законът да бъде внесен в парламента за гласуване.

Стурнарас има план и за решаване на проблема с укриването на данъци, който в Гърция е широко разпространен главно при свободните професии – адвокати, лекари, строители, търговци и други бизнесмени. Той смята, че проблемът се корени в чувството на безнаказаност. Според него, ако в Гърция се въведе съд по бързата процедура с излежаване на присъда при доказване на недекларирани приходи, явлението “укривам данъци” бързо ще намалее. Финансовият министър заяви, че в момента се изготвя законопроект със съдействието на министерството на правосъдието, което да осигури бързото разглеждане на дела от този тип. Той не определи срок кога тази мярка може да влезне в сила, затова местните анализатори остават скептични към идеята, че борбата с данъчната некоректност скоро ще даде резултат.

Категории: ИкономикаПазари данъчна некоректност укриване на данъци Гърция криза Стурнарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus