Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Поставиха таван на цените на кафето и сандвичите на плажовете

12 Юни 2014 / 18:06:22  GRReporter
1909 прочитания

Гръцкото правителство постави таван на цените на продуктите, които се предлагат на посетителите на организираните плажове с билет за вход. Новата наредба е допълнение към предишната, с която бе поставен таван на цените на сандвичите и напитките в заведенията и лавките на летищата, корабите, стадионите, археологичните обекти, кината, театрите и други заведения за правостоящите им клиенти.

Конкретната мярка въвежда намаления на цените до 30 на сто. Например цената на бутилираната вода от ½ литър пада от 0,50 на 0,35 евро, бутилката от 705 мл – от 0,70 на 0,50 евро, тост с шунка и кашкавал – от 1,80 на 1,35 евро, сандвич с шунка и кашкавал – от 1,70 на 1,35 евро, тост с кашкавал – от 1,60 на 1,15 евро, сандвич с кашкавал – от 1,50 на 1,15 евро, единично шварц кафе – от 1,60 на 1,20 евро, единично еспресо (топло или студено)- от 1,70 на 1,35 евро, нескафе (топло или фрапе) – от 1,60 на 1,20 евро и чай (топъл или студен) – от 1,60 на 1,20 евро.

Според решението на министерството на развитието заведенията на организираните плажове са задължени да включат описаните закуски и напитки и да ги продават на определените цени.

За нарушителите са предвидени строги наказания и солидни глоби: 1 000 евро за липса на ценоразпис, 500 евро ако продават определените  стоки на по-високи цени и 500 евро ако не ги предлагат на клиентите. В случай на повторно нарушение на нареждането глобите се удвояват.

Със същото решение бяха въведени и промени в търговията с различни стоки:

-Собствениците на фурни ще могат да поставят пред обектите масички, на които клиентите им да консумират хлебни продукти и сандвичи. Припомня се също задължението за теглене на хляба по време на продажбата.

-Собствениците на търговски обекти се задължават да водят книга за проследяването на произхода на зеленчуците с цел защитата на потребителите.

-Предостави се възможността за поставяне на етикет на гръцките продукти с цел премахването на ангажимента на търговците, които нямаха необходимите обозначения.

-Предоставя се възможността да се използват знаци вместо думите „кожа” и „други материали” за кожените продукти с предпоставката, че магазинът разполага с табло, на което има обяснение на знаците.

-Собствениците на апартаментите имат право да изискат копия на фактурите за общите разходи на жилищните сгради за тяхна сметка. Освен това домоуправителите-професионалисти се задължават да закачат копия на фактурите на таблото за обявления, което трябва да е заключено и лицевата му част да е прозрачна.

-Премахва се задължението в менютата на ресторантите да се посочва теглото или количеството на порциите.

-Предвиждат се процедури за пломбиране, контрол и т.н. на помпите за горива.

-Поставят се граници на теглото на хартията, торбичките и т.н. за опаковането на продукти, които се теглят в присъствието на клиента.

Категории: ИкономикаКомпании организирани плажове таван на цените
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus