Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Посрещат Меркел като кръстница на злото

10 Април 2014 / 15:04:16  Анастасия Балездрова
1777 прочитания

В петък германският канцлер ще посети Атина за един ден. Според официалната програма Ангела Меркел ще пристигне в гръцката столица около обяд. След посрещането на атинското летише “Елефтериос Венизелос” тя и гръцкият премиер Андонис Самарас ще участват в два форума, които ще се проведат в централен хотел в центъра на Атина. Едната от конференциите се организира за стимулирането на млади предприемачи, а във втората ще участват представители на малки и средни предприятия и правителствени представители, които са свързани със сектора.

В 17:30 Ангела Меркел ще се намира в премиерската резиденция Максиму, където ще има официална среща с премиера Андонис Самарас. След края й двамата ще направят изявления и ще участват в пресконференция.

Снимка от предишното посещение на Ангела Меркел в Атина на 9 октомври 2012, ft.com

По същото време основната опозиционна партия СИРИЗА организира протестен митинг и зове всички граждани на Атина да участват в него. Според левите „посещението на Ангела Меркел в Атина е в подкрепа на правителството преди изборите, на унищожителните му действия. Тя идва за да провери дали политиката на бюджетни съкращения продължава, дали банките са предадени на големите интереси, дали държавното имущество е разпродадено за трохи и дали заплатите са паднали на нивото на българските”. Протестът ще се проведе от 17:00 на площад Клавтмонос.

Два часа по-късно пред сградата на Атинския университет радио „Сто кокино” („На червено” – радиото на лявата опозиционна партия СИРИЗА – б.а.) организира „динамична суматоха, за да се чуе и гласът на другата Европа”. В рамките на организацията ще бъде представен документалният филма на журналиста Стелиос Кулоглу за Ангела Меркел със заглавие „Кръстницата”. Часове преди посещението на германския канцлер в Атина GRReporter разговаря с автора на филма.

Г-н Кулоглу, разкажете ни какво представяте във филма „Кръстницата”.

Филмът е една неофициална биография на Ангела Меркел. Той описва разрушителната политика, която тя прилага в еврозоната и в Гърция и се опитва да обясни на какво се дължи тя, като търси отговори във времето, когато Меркел е формирала своята личност и характер, т.е. в епохата на Германската демократична  република. Когато ГДР се разпада, Меркел е била вече на 35 години.

Заглавието на филма е „Кръстницата”. Защо и има ли връзка той с едноименната книга на Гертруд Хьолер?

Да, заглавието е вдъхновено от книгата на Хьолер, с която си сътрудничих по време на снимките и даде интервю за филма. Вероятно знаете, че тя е християндемократка и тясна сътрудничка на Хелмут Кол, който на свой ред е бил покровител и практически човекът, който отваря пътя за политиката пред Меркел. И когото тя отстранява в подходящия за нея момент.

Във филма представяме и известния и влиятелен германски социолог Улрих Бек, който е автор на една друга книга със заглавие „От Макиавели към Меркелиавели”. В нея той описва, че политиката на Ангела Меркел е лишена от морални ценности, властта за нея е всичко и целта оправдава средствата.

Защо предпочетохте това заглавие?

Например, защото Меркел използва разни мафиотски методи, за да наложи своята политика. Налага закон на мълчанието, сътрудниците й са „трета категория”, но пък са решени на всичко, извършва предателства и политически „убийства”, когато това е необходимо. Всъщност това са причините, поради които и Хьолер е сложила това заглавие на книгата си. Аз го използвам по същия начин.

Най-характерният пример за такова политическо убийство е отстраняването на Хелмут Кол. Когато той се озова в неблагоприятна позиция Меркел го предаде и го призова да се оттегли от ръководството на Християн демократите. Същото е направила много пъти и във вътрешността на партията. Практически тя е отстранила от нея всички, които не са съгласни с нейната политика.

По какъв начин влияе на дясноцентристката политика на Ангела Меркел фактът, че тя се е оформила като личност в една от страните на реалния социализъм?

Вижте, съществуват и някои общи параметри. Както често казвам, режимът в ГДР е бил нещо между затвор и детска градина. От една страна е бил затвор, ограден с Берлинската стена и подсигурен с всички забрани, които са съществували във всички бивши социалистически държави. От друга страна обаче, когато гражданите на ГДР са били мирни и не са реагирали на режима, те не са имали проблеми и техните основни нужди – работа, здравеопазване и т.н. са били гарантирани. Само онези, които не са се примирявали с режима са имали проблеми, останалите са живеели сравнително добре.

Но в същото време жителите на Източна Германия са били много малко информирани. И както доказвам във филма, Меркел прилага същия модел в съвременна Германия. Местни експерти казват, че германците нямат представа за истинските причини за кризата. Те вярват, че жертвите, които правят са предназначени за да плащат за нуждите „мързеливите и корумпирани” гърци, португалци, испанци и т.н. А в действителност всички тези политики, които се прилагат бяха създадени най-вече за да бъдат спасени германските и френските банки, които бяха изложени на опасност и на второ място - за да помогнат на икономическата олигархия в Германия. Но това е нещо, което е покрито от мрак, много малко хора в Германия го знаят.

Категории: Политика Ангела Меркел Атина посещение протести Кръстницата документален филм Стелиос Кулоглу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus