Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Последни метри преди обявяването на финансов крах за гръцката икономика

11 Април 2010 / 16:04:22  GRReporter
2107 прочитания

Часове преди отварянето на международните финансови пазари в понеделник сутрин, финансовите министри от Еврозоната се събират за извънредна теле-конференция. На нея ще се обсъдят техническите подробности по спасителния план за Гърция. След развитията от последната седмица, международните пазари показват, че нямат никакво доверие в бъдещето на гръцката икономика. Възможността за прибягване към финансова помощ става все по-голяма. Финансовите анализатори са категорични, че ако spread показателите на десет-годишните гръцки държавни облигации не спаднат идната седмица, Гърция няма да има друг избор освен да потърси финансова помощ от страните от Еврозоната и Международния валутен фонд.

Договорката от 25-ти март тази година между европейските страни и МВФ за отпускане на смесена финансова помощ за Гърция, в случай че не може да се кредитира от международните пазари трябва да приеме завършен вид след извънредното неделно заседание в Брюксел. Целта на извънредната среща на Eurogroup е даде краен вид на механизма, който трябва  да се задейства за по-малко от 48 часа след внасяне на официалното искане на финансова помощ.

По непотвърдена информация, представена от информационната агенция Bloomberg Германия се съгласила да даде заем на Гърция с лихви под пазарните, противно на първоначалната закана германския канцлер Ангела Меркел. „Предложението на Германия да даде финансова помощ на Гърция с лихвени проценти, еднакви с пазарните е пълна безсмислица,” коментира инвестиционният магнат Джордж Сорос и продължава: „Така се обезсмисля напълно самата идея на помощта. Ако Гърция искаше да се кредитира на тези цени, нямаше да моли за помощ,” обяснява той. Председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише каза в тази връзка, че лихвените проценти върху отпуснатите кредити ще се определят от специалистите и финансовите министри в съответните държави. С оглед на това, че те са в ролята на кредитори, ще могат сами да определят цената на помощния заем, която със сигурност ще е по-ниска от тази на международните пазари. Прогнозите за стойностите на лихвените проценти се движат средно около 5% до 5,5%, а общата стойност на помощния заем няма да надхвърли 30 милиарда евро.

Категории: ИкономикаПазариИкономическа Криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus