Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Последен шанс

12 Май 2012 / 11:05:22  GRReporter
1265 прочитания

Днес Гърция има последен шанс да запази и укрепи мястото си в Европа. Независимо дали ще се потърси възможност за предоговаряне на меморандума, или целта е да се потърсят възможности за спечелване на време предвид цялостното „пренареждане” в Европа, натискът за съставяне на правителство ще се засили през следващите дни, дори и ако в крайна сметка бъде решено това да стане след провеждането на нови избори.

Мъгляв пейзаж вътре в страната…

След оповестяването на изборните резултати от миналата неделя, и след като посланието на политиците беше от една страна ясно, а от друга предизвика трудности при съставянето на кабинета, следващите дни и часове са от изключително значение.

В очакване на последния опит, който ще бъде положен за преодоляване на пропастта между политическите сили, старите дилеми се връщат отново по един драматичен начин и изправят гръцките политически сили пред тяхната историческа отговорност.

...ясно послание от страна на Европа

Европа и Международният валутен фонд многократно и чрез изявления на високопоставени служители са отправяли посланието, че няма да обсъждат промени в договорената програма. В същото време те показват ясно намеренията си като отпускат с „капкомер” траншовете от новата икономическа помощ за Гърция, след като бе решено от договорените 5,2 милиарда евро на страната да бъдат отпуснати само 4,2 милиарда евро.

В тези условия се очаква гръцките политически лидери да осъществят последен кръг срещи и контакти под егидата на Президента Каролос Папуляс.

И тъй като всичко се знае от всички, представители на Нова демокрация, ПАСОК, Демократичната левица и в по-малка степен СИРИЗА, изразяват минимални надежди, че на тази среща би могла да бъде намерена формула, която да осигури поне временен изход и да бъде съставен кабинет.

От момента, в който трите политически сили настояват СИРИЗА да участва в правителството, а лидерът й Алексис Ципрас не отстъпва от позицията си за незабавно преразглеждане поне на някои разпоредби от втория меморандум, всички политически сили се подготвят за нови избори, по всяка вероятност в средата или края на юни.

Последен шанс

Ако се стигне дотам на всички е ясно, че новите избори ще бъдат последният шанс за страната.

Както отбелязват членове на политическите сили ако отново не може да бъде съставен самостоятелен кабинет, сътрудничеството на някои партии ще бъде единственият възможен път, без алтернативи. Неизвестното в този случай е какво съотношение на силите ще се получи след изборите. Ако ПАСОК се разпадне, дали ще последва мобилизиране на дясноцентристките партии или ще се засили влиянието на левицата?

Предвид отговорите на тези въпроси, партийните централи се опитват в последния момент да изградят печеливши стратегии.

В Нова демокрация се полагат опити да се създаде впечатление за „пренареждане”, с привличането както на Дора Бакояни, така и на някои от отцепилите се към партията на Панос Каменос „Независими гърци”. В ПАСОК пък е в ход една операция „възраждане”, която изненада почти всички.

В същото време в редиците на левицата се търси стратегия за „следващия ден” – от една страна за обосноваване на решенията в малко вероятния случай на постигане на компромис по време на дискусията с Президента на страната, а от друга и главно в случай, че при евентуални втори избори бъдат повторени същите или подобни резултати.

И след  новите избори какво?

Това, което знаят и признават всички, е, че след евентуалните втори избори никой няма да има на разположение същото време, тъй като всичко бе казано по време на проучвателните мандати от последната седмица.

Ще трябва да последват експресни процедури и решения, основавани на доказаната нужда от сътрудничество на политическите сили, в противен случай страната ще поеме към „катастрофата”, за която никой няма да може да обвинява друг освен себе си.

Същевременно евродепутатът Даниел Кон-Бедит характеризира изборните резултати от миналата неделя като „срив на политическата сцена в Гърция”, като твърди, че при едно евентуално излизане от еврозоната жизненият стандарт в страната ще се влоши драматично, и ще се появи опасност от преврат.

«Трябва да се изпрати едно послание на надежда от страна на Европа», казва евродепутатът. «Ако гърците бъдат оставени сами, има опасност от преврат», заявява той в интервю за френския „Monde”.

В случай на връщане към националната парична единица, според него «влошаването на жизнения стандарт ще е още по-драматично. Никой не знае как страната ще функционира с новите драхми».

Във връзка с опитите да бъде съставено правителство на сътрудничеството Кон-Бедит смята, че трябва да бъде намерен изход, който може да бъде постигнат чрез европейски контакти с партиите от левицата, включително и с най-радикалните.

По този начин левите сили ще разберат, че трябва да уважат съществуващите ангажименти, поети от Гърция, за да може страната да остане в общата валута.

 

 

Категории: избори Гърция ПАСОК Нова демокрация СИРИЗА самостоятелно правителство дилеми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus