Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Поскъпват над 700 продукти по рафтовете на супермаркетите

27 Януари 2010 / 11:01:13  GRReporter
891 прочитания

Промяна в цените на десетки продукти, които се продават в супер-маркетите, се наблюдава от началото на годината. Фабрики и фирми за внос вече започнаха първите увеличения на цените за годината, които се движат между 2% и 5%. Увеличението на цените ще засегне около 700 продукти, въпреки че през последните месеци цените на суровините са намалели чувствително, съобщава статия на вестник "Та Неа".

Представители на търговците и на собствениците на фабрики изразяват своите страхове, че заради блокадите на земеделците може да се разиграят спекулации и да има нови увеличения на цените. Вече се усеща трудността за снабдяването на пазара със стоки от първа необходимост, а разходите за транспорт са се увеличили с 5%, което в най-скоро време ще се отрази и върху цените.

Според търговците на едро доста магазини вече са получили актуализираните списъци с цените, които се отнасят до мллечните продукти (ще се увеличат до 3,2%), шоколатите (до 3,5%), солта (до 3,5%), саламите (до 4%), кафетата (до 5%), чая (до 3%), какаото (до 4,5%), чипса (до 3%), бисквитите и кроасаните (до 5 %), мармаладите (до 3%). Очаква се, че ще се увеличат цените на тестените изделия, на сухите ядки, на готовите ястия и на продуктите за почистване.

Въпреки това за пореден път въпреки че цените на някои суровини паднаха, това не повлия върху цените на крайните продукти в магазините. За една година от месец октомври 2008 г. до месец октомври 2009 г. цената на житото е паднала с 27%, на царевицата с 13%, на свинското месо с 14%, на зехтина с 14,5%, на телешкото месо и на пилешкото месо се наблюдава увеличение на цените с 1% и 6% съответно. Министерството на икономиката се опитва да намери начини да спре вълната от нови увеличения. Вече функционира Елетронната Обсерватория на цените.

В същото време тракторите остават по магистралите като блокирани са магистралата при границата на Промахона за камиони, пътя при Стримоникос на магистралата Серес-Солун, отворен ще е пътя при Амфиполи, земеделците от област Тесалия остават на блокадите при Никеа и Микротивон, в област Гравена 40 тракотри остават при отсечката за Егнатия.

 

 

Категории: Общество блокади земеделци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus