Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пощенската каса бе разделена на “добра” и “лоша” банка

18 Януари 2013 / 21:01:25  GRReporter
935 прочитания

финансовото министерство раздели Пощенската каса на “добра” и “лоша” банка. Здравата част от банката ще се казва “Нова пощенска каса”. Тя ще държи депозитите от старата финансова институция, които са притежание на частни лица, предприятия и на публичния сектор, както и здравата част от кредитния портфейл на закритата банка. Основен и засега единствен акционер в новата банка е Гръцкият фонд за финансова стабилност, от който се очаква да задвижи процеса на приватизация на здравата част на банката.

“Нова пощенска банка” е напълно рефинансирана със средства от Банката на Гърция и от финансовата помощ дадена на страната от евросистемата. Общата стойност на рефинансирането достига 4,6 милиарда евро. Председател и изпълнителен директор на новата банка е Харис Сиганос. Членовете на управителния съвет са назначени от Банката на Гърция, Гръцкия фонд за финансова стабилност и от държавната администрация.

“С изпълнението на разпоредбите за консолидация на кредитните институции, се гарантират напълно депозитите на клиентите на банката и плавното изпълнение на операциите”, се казва в съобщението за реформата на Банката на Гърция. Централният надзорен орган съобщава, че е лицензът на старата банка е бил анулиран и в момента тя подлежи на ликвидация.

Един от най-големите проблеми с реформирането на Пощенска каса е управлението на служителите във финансовата институция. Първоначалният оздравителен план на държавното управление, който беше съгласуван с надзорната тройка от Европа и Международния валутен фонд предвиждаше да се съкратят около 500 души от общо 3200 служители. Според последната информация финансовото министерство разглежда план, според който да бъдат намалени заплатите на всички служители с 10% или 15% и по този начин да се избегнат уволненията.

С новината, че Пощенска каса влиза в нов етап от съществуването си, стана ясно, че дългогодишният председател на изпълнителния съвет на банка Клеон Пападопулу напуска финансовата институция. В отворено писмо до медиите той благодари на служителите и заявява, че въпреки трудните решения, който е трябвало да се вземат в последно време, сега банката е по-стабилна.

“Чувствам се горд, че предавам щафетата на управлението на отлични специалисти, които имах честа да избера лично и да работя рамо до рамо. Сигурен съм, че Пощенска каса е в способни ръце”, заявява в заключение финансистът. До средата на годината новата Пощенска каса трябва да бъде приватизирана, както е записано в споразумението за финансова помощ на Гърция с международните кредитори.

Категории: ИкономикаКомпании банки Пощенска каса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus