Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Посейдония 2012 на летището, вместо на пристанището в Пирея

31 Май 2012 / 14:05:55  GRReporter
1583 прочитания

Символично или не, но най-голямото гръцко плавателно изложение Посейдония, което се провежда веднъж на две години за първи път няма да се проведе на пристанището в Пирея, а ... в конгресния център Метрополитън Експо до международното летище “Елевтериос Венизелос”. Икономическата криза, липсата на инфраструктурни подобрения, опасността от протести на синдиката на пристанищните работници отведоха Посейдония 2012 на летището, към което са се запътили символично и буквално хиляди гърци в опит да търсят по-добър живот.
    Въпреки промяната в мястото, събитието ще се състои и то в най-големите си размери досега. 60-те хиляди квадратни метра на конгресния център ще приютят 1870 корабни компании от 87 страни. Изложението ще се открие в понеделник, 4 юни и ще продължи до петък, 8 юни. Ще бъде съпътствано с богата програма от конференции, семинари, кръгли маси по всички теми, свързани с корабоплаването - от новите технологии, безопасността, финансирането и застраховането до круизния туризъм, спортните регати и дизайна на яхтите.
    “Изложението е изцяло частна инициатива на компаниите в бранша, които са предимно семейни. Държавата не ни помага, единственото спонсорство, което получаваме е от Lloyd’s Register за регатата за купата Посейдония”, пояснява Янис Литрос, председател на организационния комитет. Гръцкото корабоплаване се дели на два вида. Океанското продължава да е номер едно в света, то не е подчинено на юрисдикцията на гръцката държава и се управлява от способни мениджъри. Пътническото корабоплаване обаче е засегнато от икономическата криза.
    “Вижте, никак не е случайно, че 1870 компании от 87 страни идват в Атина в този труден за световната икономика момент. Това означава, че гръцкото корабоплаване като световен лидер има какво да предложи, има ноу-хау”, подчертава Теодорос Вениамис, президент на Съюза на гръцките корабни собственици. За проблемите на бранша той обеща да говори на специална пресконференция през последния ден на изложението, но от думите му стана ясно, че корабният бизнес не е доволен от отношението на гръцката държава. Гръцката държава получава много критики от икономисти и финансисти от цял свят заради това, че е освободила от всякакви данъци корабните собственици.
    “Искам да вярвам, че на 18 юни ще имаме правителство, което ще има за свой член и един министър на търговския флот”, е надеждата на кмета на Пирея Василис Михалолякос, който е бивш депутат и министър от Нова демокрация. Неговата партия води според много проучвания на общественото мнение и един от предизборните й ангажименти е да върне закритото от ПАСОК Министерство на корабоплаването.
    “Посейдония трябва да се върне в Пирея, това е загуба за Пирея, а не за корабния бизнес”, не крие огорчението си Михалолякос. Разбира се, пристанището в Пирея ще приюти регатата за купата Посейдония, която ще се проведе за пети път утре, 1 юни с изключителното спонсорство на Lloyd’s Register. Световният гигант в сертифицирането, класифицирането и консултирането на корабните компании има представителство в Гърция в продължение на няколко столетия.

Категории: Посейдония 2012 корабни собственици търговски флот данъци икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus