Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Посещението при фризьора стана лукс в Гърция

23 Март 2010 / 15:03:57  Виктория Миндова
3709 прочитания

Икономическата криза не подмина и фризьорските салони в Гърция. Като представители на малкия бизнес много собственици на малки и големи салони за красота се оказаха пред ръба на финансовия крах или просто фалираха след развихрилата се икономическа криза в последната година. Общият спад в стандарта на живот и несигурността в бъдещето накара много гръцки жени да реорганизират приоритетите си в месечните бюджети. Мястото на новата прическа или освежаването на цвета на косата бяха изместени от пазара в супермаркета и други неотложни разходи, които преди периода на кризата бяха покривани без проблем. „Изгубихме много от клиентите, които идваха за прическа поне веднъж в седмицата,” казва фризьорка с дългогодишен отпит, „гъркините имат традицията да се грижат за себе си и хубавата коса е важна за имиджа на една жена. В последно време клиентите идват в салона само за най-важните услуги – подстригване и смяна на цвета,” пояснява тя.  

Собственичката на малък фризьорски салон в атинския квартал Глифада започва своя бизнес в началото на 2009 година. В него има пет работни места – четири наемни служители и тя самата. Има три фризьорки, colorist (занимава се изключително и само с боядисване на коса). Салонът се намира на първия етаж в един малък търговски център и поради липсата на непосредствена витрина към улицата цената на наема е по-ниска. Стратегията на салона е да предлага услуги на по-ниски от пазарните цени, като разчита на по-големия оборот от клиенти. „Когато започнахме мислих, че всичко ще е наред. От началото знаех, че няма да стана богата с този салон, но мислех, че ще мога да имам един здрав бизнес с не голяма, но достатъчна печалба,” казва собственичката. Четиринайсет месеца по-късно картината се оказва различна. Инвестицията не само не започва да се възвръща, но бизнесът започва да потъва. В края на миналата година в салона остават само двама служители, защото обемът от работа не покрива разходите за ток, заплати, осигуровки и плащания към доставчици. „Ще се опитам да задържа салона колкото се може по-дълго преди да взема решение да затвора,” казва тя.

Пред GRReporter бивш клиент на съответния салон споделя, че услугите предлагани там не се били на добро ниво. „Когато не си доволен от прическата или изпълнението нищо не те задържа да се върнеш на същото място. Атина, а и в Гърция въобще можеш да намериш фризьорски салон на всеки ъгъл. Ниските цени не са достатъчни, за да задържат клиентите,” казва тя.

Завишените цени в някои райони или не доброто качество на  услугите в други, както и големия брой на фризьорски салони навсякъде дават са основните предпоставки за промяната на пазарната картина в този сектор. Други причина за проблемите на салоните за красота са и пускането за широка употреба на серии от професионални продукти за коса. „Хубавата прическа вече не е лукс. Всяка жена има достъп до първокласни продукти, с които в удобството на своя дом може да достигне добри резултати срещу определена цена. Това в съчетание с цялостната икономическа криза, която цари в страната не може да не се отрази на търсенето на съответни услуги,” казва директорът на отдел Продажби в голяма компания, която произвежда продукти за професионална грижа за косата. Според специалиста правилната формула за успешен бизнес в новите трудни икономически условия е правилно позициониране на салона с максимум четири работни места. Основната инвестиция да е в качествени продукти, но без силно обвързващи договори с дистрибутори.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus