Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Поредната търговска верига в Гърция обяви фалит

20 Юли 2010 / 13:07:58  GRReporter
3275 прочитания

Дни след оповестяването на фалита на търговската верига Fnac дойде и поредната новина за безславната съдба на веригата супермаркети Aldi, които обявиха оттеглянето си от гръцкия пазар. Рецесията и ниското потребление в последните шест месеца станаха причина за решението на управителния съвет на компанията да прекрати дейността си в балканската страна, само 20 месеца след отварянето на първият си обект. Новината идва само няколко месеца след повишаването на акционерния капитал на дружеството с 25 милиона евро и планове за разработване на 280 търговски обекта в цялата страна.

Резултатът от оттеглянето на поредната международна компания от гръцкия пазар е, че поне 700 души ще останат без работа, а стотици доставчици губят важен клиент в лицето на веригата Aldi. От 2008 година компанията представлява един от най-големи холдинги в областта на търговията на дребно с 38 обекта само в Гърция, които са били снабдявани от 130 местни производители и търговци и обща инвестиция на проекта над един милиард евро . Икономическите специалисти говорят за типа „домино ефект”, от който са заплашени малки и големи предприятия поради липсата на ликвидни средства и занижената покупателна способност на гърците в последно време. Едно от решенията, които може да запази загубените работни места от затварянето на Aldi идва от корпоративната група на Delhaize. Те са белгийска корпорация магазини в САЩ, Белгия, Румъния, Индонезия, Люксембург и Гърция и са собственици на веригата супермаркети АВ-Василополос. От отдела ”Връзки с обществеността” Delhaize заявяват, че са готови винаги за нови разширения на пазарите, в които вече имат присъствие. За 2009 година веригата АВ-Василополос обяви 1,44 милиарда евро оборот и 42,2 милиона евро печалба преди данъци.

В борбата си да оцелее в тежките времена, друга верига известни супермаркети Атлантик обявиха забавяне на плащанията, като се позоваха на член 99 от закон № 3588/2007 Кодекс за обявяване на несъстоятелност. Според този член веригата магазини може да продължат дейността си и да бъдат предпазени от изземване на активи, поради невъзможност да погасят текущите си задължения към доставчици. В момента супермаркетите Атлантик дължат над 20 милиона евро на 38 свои кредитори, между които Кока-Кола Гърция, Johnson & Johnson, Nestlé Hellas,Мевгал, Creta Farm, Barilla Hellas и много други. Делото ще бъде разгледано на първа инстанция на 27 октомври тази година, като надеждата е, че съдът ще отсъди в полза на веригата, които ще получат законова отсрочка за погасяване на задълженията си. От решението на съда също така ще зависи и съдбата на 3700 души работен персонал, които ще остана без работа, ако не се намери решение със задълженията на Атлантик.

Гърция има горчив опит със задържането на успешни международни корпорации на местния си пазар от изминалите десетилетия. Един от примерите е дъщерното дружество на японската корпоративна група Nissan, които след поредица от стачки, неуредици и други спънки затварят своя клон в Тесалия. Така в средата на 80-те година в централна Гърция се губят над 420 работни места и възможност за развитие и на производство на автомобили, като гръцка конкуренция на Италия в Средиземноморието. Други международни компании, които са се отказали от своите производствени планове в Гърция са Ρrocter & Gamble и Pirelli преди около 20 години, както и търговските представителства на компаниите за преработване и търговия с горива ΒΡ и Shell.

 

 

Категории: АктуалноИкономикаКомпании фалит супер маркети
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus