Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Поредица сливания ще оставят само две частни банки на гръцкия пазар

24 Май 2010 / 19:05:29  GRReporter
2209 прочитания

Все по-настоятелни стават сценариите за осъществяването на мощни сливания, които ще преобразуват банковата система на Гърция. В публикация на гръцкия вестник "Имерисия" се говори за образуването на две големи частни банки, които ще погълнат по-малките си събратя. Това се очаква да промени коренно пейзажа на банковия пазар на страната. Както GRReporter вече писа първото очаквано сливане е на банка Пиреос с Националната банка на Гърция. Според статията в "Имерисия" докато самите търговски банки в Гърция все още се държат сякаш ни лук яли, ни лук мирисали, на пазара вече се говори за различни сценарии кой от коя банка ще бъде погълнат и какви нови сливания ще последват. Едно от най-силните имена спрягано между финансовите наблюдатели в страната напоследък е това на Националната банка на Гърция (Етники), която в момента е един от най-големите играчи на местния пазар.

Вестникът припомня твърдението на президента на Αlpha Βank Янис Кстопулос, който заяви преди повече от две години, че в Гърция няма място дори за две банки и половина. Изказване, което днес в период на криза и общо свиване на търсенето звучи особено актуално.

Трудната икономическа ситуация в страната и още по-мрачните прогнози на финансовите анализатори правят идеята за сливане и насърчаване на партньорството  авариен изход за отслабващата банкова система в Гърция. Пропадането на основни финансови институции в частния сектор е удар, който Гърция днес не може да си позволи. Така че все по-голяма е вероятността до края на превратната 2010 година да видим окончателно прегрупиране на банковия пазар с двуполюсна схема и с участието на чуждестранни играчи. Каквито обаче и да са промените в областта,  първо трябва да се стабилизират финансовите институции в страната и да се укрепят техните баланси, преди да може да се говори за плодотворно финансиране на реалната икономика.

Всички реформи, инициирани до момента в Гърция имат за крайна цел да възвърнат здравословното икономическо развитие. В тази връзка частният банков сектор трябва да придобие нова по-компактна и стабилна форма. Основната задача е отново  да се възвърне доверието на чуждестранните инвеститори, голяма част от които изтеглиха инвестициите си от страната. Стабилността на държавния сектор, както и изграждането и спазването на адекватна законова рамка са също предпоставки  за възвръщане на загубеното доверие.

В плана на правителството на Георгиос Папандреу през тази година е приватизацията на Пощенската банка на Гърция. Като кандидат за тази покупка напоследък се спряга името на гръцката Земеделска банка ATEbank, която проявява също апетит към банка Атики и държавната Спестовна банка. Икономическите корифеи на ПАСОК очакват постъпления от сделката в размер над един милиард евро, като 6% вече са закупени от двете търговски банки -  Eurobank EFG и Националната банка на Гърция. Ако приватизацията на Пощенска банка се забави, има опасност забавяне на укрепването на банковия сектор като цяло.

В случай, че се осъществи сливането на четирите банки (ATEbank, Атики, Спестовна и Пощенска банкi) ще имат общ собствен капитал 3,7 милиарда евро и депозити 43,9 милиарда евро, които включват нормални експозиции, гръцки държавни облигации и друг тип инвестиции.

В същото време Националната банка на Гърция се готви да обяви 75% спад в чистия си приход за първото тримесечие на тази година, което за годината се очаква да възлезе на около 80 милиона евро. Намаляването на печалбата е в пряка връзка с  повишаването на лихвените проценти в сектора. Акциите на банката са спаднали с 44% от началото на 2010, също в резултат от икономическата дестабилизация на гръцката икономика.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus