Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Поне 100 известни гърци забъркани в кока-скандал

25 Декември 2010 / 02:12:57  GRReporter
2678 прочитания

Около 100 имена на известни личности като телевизионни звезди, популярни певци, модели, бизнесмени и други познати лица от гръцкия светски живот се оказаха в списъка с клиенти на скоро заловени нарко барони в южните предградия на Атина. Всичко започва след като Агенцията за борба с наркотиците в САЩ (Drug Enforcement Administration) дала сигнал на американското посолство в Атина, че се предвиждат големи количества наркотици от Холандия, Италия и Германия към Гърция.

След четиримесечно разследване местните полицаи заловиха двамата основни играчи, които са в сърцето на вноса и на разпространението основно на кокаин, екстази и марихуана. Според публикацията на вестник Етнос единият задържан е мъж на 34-годишен от гръцко-канадски произход с инициали С.К. Той е роден и израснал в Квебек, Канада в семейство на гръцки емигранти. В началото на шейсетте години на 20-ти век неговите родители решават да се заселят за постоянно във френска Канада, като в началото работят като служители в ресторант, а по-късно успяват да отворят семейна таверна. С.К. е женен с две деца на четири и на дванайсет години и живее със семейството си в крайбрежен квартал на гръцката столица.

Официалният му бизнес е бил внос на резервни части за автомобили, като странично е твърдял, че се занимава с търговия на недвижими имоти. Проблемът е бил, че не е имал официален офис нито за едната дейност, нито за другата. В същото време очевидно е имал висок стандарт на живот, който е поддържал с нелегалната дейност. Най-очевидни за финансовото му състояние са били четирите Поршета, които притежавал.

Вторият заловен от полицията е 37-годишен американец също от гръцки произход с инициали Т.К. Той е родом от Филаделфия, САЩ, като баща му е грък, а майка му е ирландка. В края на 90-те на двадесети век, той идва в Гърция, където се е жени и създава семейство. Преди три години основава компания за внос на електронни игри последно поколение с централен офис Херонисо на остров Крит. В регистрите на тази компания са отбелязани вносът на общо 50 машини от Пенсилвания, като година по-късно компанията била затворена. Според публикациите в пресата приближени до Т.К. го определят като изключително набожен човек и идеята да бъде забъркан в афера с наркотици им изглежда почти невероятна. Съяият източник твърди, че дори на екрана на мобилния си телефон, мъжът имал облика не на детето си, нито на жена си, а на Света Богородица!

След ареста двамата мъже са полицията открила около 2,5 кила кокаин, 15,5 кила марихуана и 7000 хапчета екстази, както и приблизително 450 хиляди евро. В апартамента на един от заподозрените са били намерени и голям брой ценни книжа, като от Агенцията за борба с данъчните престъпления вярват, че двамата задържани са използвали сделки на борсата, за да перат пари. За същия арест два дни по-рано Етнос пише, че са били намерени също така и два пистолета, две кила динамит, един автомат М16, 75 куршума, седем електронни кантара, фалшиви паспорти, шофьорски книжки и лични карти, както и 24 мобилни телефона.

Имената на нарко клиентите все още не са публично известени, но според разпространената информация между тях са някои изключително популярни личности от гръцкия хай-лайф. Има над 10 хиляди записа на разговори между дилърите и купувачите и в най-скоро време се очаква много от тях да бъдат привикани като свидетели в следствието. Кодовите имена за някои от предлаганите наркотици са били ДЕКО за доза кокаин, CD за хапчета и фрапе за коктейл от хапчета. 

Категории: Криминална хроника кокаин DEA наркотици Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus