Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Помощният механизъм за Гърция - модел за действие при финансови катастрофи в Еврозоната

16 Април 2010 / 22:04:16  GRReporter
2043 прочитания

Спасителният механизъм за  финансова помощ за Гърция, който се съгласува между Европейската комисия и Международния валутен фонд да стане база за нов модел на действие в бъдеще при страни-членки на Еврозоната с икономически проблеми. Това бе една от основните теми на срещата на финансовите министри в Eurogroup. Финансовият крах на средиземноморската страна отвори чисто нова глава в системата на управление на европейските държави. Акцентът от тук нататък ще се падне върху упражняването на  по-ефективния контрол върху финансовите задължения на страните-членки.  Председателят на Eurogroup Жан-Клод Юнкер , председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и комисарят по икономическите въпроси са единодушни Оли Рен са единодушни, че  Еврозоната има нужда от засилване на регулиращите процедури свързани със спазване на условията по Пакта за стабилност и развитие.

В същото време Международния валутен фонд предупреждава, че ако Гърция прибегне до задействането на помощния механизъм ще са нужни допълнителни икономически мерки, от вече взетите до момента. Анализатори твърдят, че предприетите съкращения в държавния сектор и повишените данъчни ставки ще са достатъчни до края на годината, но за 2011 и 2012 най-вероятно МВФ ще изиска допълнителни икономически рестрикции. По този повод следващата седмица пристига в Атина мисията на фонда. Мисията ще преговаря пряко с гръцките държавни власти, като целта е да се определят детайлно условията и нормативната рамка, в която Гърция ще ползва специалното кредитиране. МВФ ще изиска от гръцкото правителство да продължи структурните промени, които ще бъдат придружени от още по строги икономически мерки през следващите три години. Посоката на обществено-икономическите промени ще целят повишаване на конкурентоспособността, дори това да означава намаляване на заплатите в частния сектор и дефлация.

В условията на Международния валутен фонд влиза въвеждането на нормативни промени, които да гарантират капиталовата ефективност на банките през целия период на оздравителната програма. Също така ще бъде образува независима икономическа комисия, която да съблюдава коректното изпълнение на поставените цели – понижаване на държавния дефицит и контрол върху размера на външния дълг. След прилагането на спасителния финансов механизъм, Гърция ще е задължена да приложи строг контрол върху държавните разходи и най-вероятно ще се прибегне до намаляване на броя на служители в държавния сектор. В гръцките медии оповестяват за съкращаване 137 хиляди държавните служители в следващите три години.

Категории: ИкономикаПазариОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus