Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Помощ от 20 000 евро за млади фермери

12 Октомври 2013 / 14:10:37  GRReporter
1484 прочитания

Чек в размер на 20 000 евро ще получат младите фермери от 18 до 40 години в цяла Гърция според новата програма за подкрепа на сектора. Програмата  „Стопанства на млади фермери” се очаква да започне от края на октомври.

Сумата, отделена за програмата е от порядъка на 100 милиона евро, а максималният размер на помощта (който се различава според мястото на постоянното местожителство на фермерите) според категорията региони е:

  • Планински региони – до 20 000 евро.
  • Изостанали региони- до 17 500 евро.
  • Останалите региони-до 15 000 евро.

Предвид ще се вземат следните критерии:

Постоянно местожителство: 1. Планински регион- 7500 евро, 2. Изостанал регион- 5000 евро, 3. Останалите региони- 2500 евро

Вид занятие: 1. Животновъдство- 7500 евро, 2. растениевъдство -7500 евро, 3. Смесени стопанства-пчеларство- 5000 евро.

Ниво на приходите от експлоатацията: 1. Над 120% от приходите според отчета- 5000 евро, 2. 80-120% - 2500 евро

Право да кандидатстват имат физически лица, постоянни жители на гръцката държава, регистрирани в Системата за контрол, които са за първи път ръководители на земеделско предприятие през предходните 14 месеци пред подаването на заявлението, и отговарят на следните условия:

  • Да са на възраст между 18 и 40 години.
  • Кандидатите трябва да са постоянни жители на изостанал, планински или друг регион с действително население до 100 000 жители.
  • Да разполагат с достатъчно професионални способности или да поемат ангажимент да ги придобият в рамките на 36 месеци от датата на одобрение на кандидатурата.
  • Да внесат бизнес план с максимален срок 5 години с поемане на ангажимент за постигане на определени цели в конкретни срокове за развитието на селскостопански дейности.

Площите за обработване трябва да са:1. Собствени или наети, или съчетание от двете, 2. По-големи или равни от най-малката площ според вида селскостопански терен, който е избираме в режим на общо подпомагане, или във всеки друг случай-по-големи или равни на 1000 кв.м., с изключение на островите на Егейско море, където е възможно да се приемат и по-малки площи. В случаите на животновъдство и пчеларство- животните трябва да са собствени и регистрирани в регистрите на Министерството на селскостопанското развитие и храните.

Размер на помощта

Помощта за първо стопанство на млади фермери се дава на 3 вноски. Първата е в размер на 70% от одобрената сума. Останалите 30% са свързани с изпълнението на целите на бизнес плана. Втората вноска (15%) може да бъде преведена след приключване на 2 години от създаването на стопанството, ако получателят е изпълнил поетите ангажименти от бизнес плана и е представил поне 2 общи декларации за експлоатация след включването му в програмата. Втората и третата вноска може да бъдат преведени едновременно след изтичане на 2 години от създаването на стопанството.

 

Категории: селско стопнаство млади фермери програма за подпомагане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus