Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Полският водопроводчик” вече и в Гърция

18 Март 2010 / 11:03:25  GRReporter
1181 прочитания

Свободно ще могат да практикуват в Гърция инженерите, рекламните агенти и туристическите гидове, които са граждани на други европейски страни, според проектозакон, който вчера бе внесен в парламента.

Проектозаконът приспособява към гръцкото законодателство европейската директива за услугите, която е известна в миналото като Болкенщайн или „директивата за полския водопроводчик”. Тя предизвика много остри реакции по времето, когато беше въведена. В крайна сметка, директивата се промени и „полските водопроводчици” станаха добре дошли, но за всички тези професии важи трудовото право на страната, където работят, а не на странат от която произхождат.

Така или иначе в гръцкия случай се изключват професии като тази на превозвачите, на адвокатите и на фармацевтите като по този начин ограничават простора й на действие. Въпреки това министерство на финансите е включило един дълъг списък от професии, които твърди, че „ще са от полза за гръцките потребители, за да се засили конкуренцията в сферата на услугите.”

Според проектозаконът, който е подписан от министъра на финансите Георгиос Папаконстантину, министъра на вътрешните работи Янис Рангусис и министъра на икономиката Лука Кацели, всички професионалисти и частни компании, които желаят да предлагат услугите си в Гърция ще взимат разрешително за развиване на дейност без да бъдат разграничавани заради техния произход. Забранява се също така да се представят други доказателства, като например, за да се издаде разрешително вече не е необходимо да има търсене на пазара или и преди това да е развивала същата дейност на територията на Гърция или да е задължен да се записва в регистъра на Гърция.

Според проектозаконът в една по-късна фаза трябва да се преразгледат условията, които поставя закона и изключват достъпа до някоя дейност като например териториални ограничения – особено под формата на граници, които се поставят в съответствие с населението или определянето на минимално разстояние между различните фирми, които предлагат една и съща услуга. Също така задължението този, които предлага дадена услуга да действа под някаква правна форма, както и задължението за минимална или максимална цена на услугата, с което трябва да се съобрази бизнесменът. Ако се прецени, че тези условия не служат на обществения интерес, то тогава трябва да отпаднат. Също така ако се установи, че процедурите, които предвижда гръцкото законодателство за достъп до дадена дейност не са достатъчно лесни, ще трябва да се опростят. А да бъдат обслужени чужденците, които искат да предлагат услугите си в Гърция, ще се създадат Центрове за обслужване.

 

 

Категории: Актуално инженери туризъм рекламни агенти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus