Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политик поиска наказание за журналист, който го клевети

14 Октомври 2013 / 11:10:03  GRReporter
991 прочитания

Освободен бе в неделя на обяд журналистът от вестник „Та Неа“ Йоргос Папахристос, който бе арестуван в град Янина заради жалба за клевета, подадена от лидера на Независимите гърци Панос Каменос в Полицейския участък на квартал Вулягмени, Атина.

Панос Каменос поиска задържането на журналиста по повод негова публикация в съботния брой на вестника. Въпреки че жалбата е подадена в Атина, полицейските власти демонстрирали изключителна бързина и открили журналиста в родното му място, където отишъл да посети майка си. След среднощния обмен на информация полицаите го арестували рано сутринта в неделя.

Журналистът бил изправен пред прокурора на град Янина и впоследствие освободен, тъй като жалбата била подадена в Атина, и поради това е в юрисдикцията на Атинската прокуратура.

След решението на местната прокуратура в Янина да отмени задържането, преписката ще бъде прехвърлена към Атинската прокуратура.

«Смятам за чест жалбата на Панос Каменос. Останалото ще кажа в съдебната зала», заяви Йоргос Папахристос на излизане от прокуратурата в Янина.

В спорната публикация, предизвикала жалбата, се казва следното:

...«По повод на това, че онзи ден случайно се срещнах в съдебната зала с председателя на партията "Панос Каменос и Сие Независими гърци" Панос Каменос (обвиняем по още един граждански иск срещу него – отново заради делото с рисковите премии на Спестовната каса, по което вече е осъден от Андрикос Папандреу), измъкнах от архивите един забравен случай. Става въпрос за списъка с "наблюдавани политически лица от Службата за борба с икономическите престъпления", в който списък името на уважаемия председател фигурира под номер 7.

Както е отбелязано, става дума за разследване по «поръчка на прокуратурата», като от Службата за борба с икономическите престъпления се иска да пристъпи към "отваряне на сметките" на нашия председател. Датата на документа е 29 август 2012.

Накъде клоня – освен към очевидното, а именно "до къде е стигнало днес това разследване и какво е последвало, ако то е приключило?". И към факта, че става въпрос за "прокурорска поръчка", разпоредена от финансовия прокурор, а именно от познатия (на лидера Панос Каменос) и на всички нас прокурор Григорис Пепонис!

Бързам да уточня, за да не се създадат погрешни впечатления, че разследването е било разпоредено преди двамата мъже да се сближат, и преди господин Пепонис да се изкуши от идеята да влезе в политиката чрез партията "Панос Каменос и Сие Независими гърци".

Така стават тези неща. Всички големи любови се раждат след момент на сблъсък...»

Във връзка със случая от партията Независими гърци излязоха със следното съобщение:

В събота, 12 октомври, председателят на партията Независими гърци Панос Каменос подаде жалба за клевета срещу журналиста от вестник „Та Неа“ Йоргос Папахристос, поради неверни и клеветнически публикации за лицето Панос Каменос, които журналистът нееднократно е публикувал във вестника, където работи. Заради тяхното съдържание срещу журналиста са подавани четири пъти граждански искове за клевета чрез пресата.

Освен това, и други неверни и клеветнически публикации на Йоргос Папахристос са били опровергавани, както се вижда от прессъобщения на Независимите гърци и от документи, приложени към жалбата».

В свое изявление Асоциацията на редакторите на атинските всекидневници реагира остро срещу задържането на Йоргос Папахристос:

Управителният съвет на Асоциацията на редакторите на атинските всекидневници протестира остро срещу ареста в Янина на журналиста Йоргос Папахристос, член на Асоциацията. Предната вечер от председателя на Независимите гърци Панос Каменос е била подадена жалба за клевета по повод статия на Йоргос Папахристос, публикувана в съботния брой на вестник „Та Неа“.

През последните години се е превърнало в обичайна практика криминализирането на журналистическата дейност чрез подаването на купища жалби и граждански искове срещу журналисти, преди засегнатите да прибегнат до други средства: например Панос Каменос би могъл да публикува своята гледна точка във вестника, или ако смята, че е нарушена журналистическата етика, да се обърне към дисциплинарните органи на Асоциацията, и да поиска възстановяване на истината.

И накрая, дори и случаят да стигне до съдебната зала, впечатление прави «усърдието», проявено от органите на реда, които побързаха да арестуват Йоргос Папахристос в Янина, в хотела, където се е настанил, като че ли е обикновен престъпник.

Категории: задържан журналист Панос Каменос Независими гърци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus