Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политиците не могат да се споразумеят за новия данъчен закон

01 Декември 2012 / 13:12:36  GRReporter
1381 прочитания

На среща на министъра на финансите Янис Стурнарас и заместника му Георгиос Мавраганис с представители на Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица беше договорено да се проучат предложенията на трите партии относно необлагаемия минимум за деца. Правителството ще потърси решение за отмяната на необлагаемия минимум, предвидена в данъчния законопроект. На срещата от страна на Нова демокрация се обявиха против отмяната и поискаха семействата с деца да не бъдат допълнително натоварвани от новия данъчен закон. От ПАСОК внесоха предложение да има увеличаване на данъчното намаление от 1950 евро, което е предвидено в новия данъчен закон с по 5% за всяко дете. Освен това беше предложено да не се отменя изцяло намалението на данъка за лихвите върху ипотечни заеми за първо жилище за семейства с деца. Беше поискана и благоприятна данъчна среда за млади хора до 30 години със свободни професии- чрез намаляване наполовина на данъка, или чрез облагането им по скалата на работещите на трудов договор. Подобни са и предложенията на Демократичната левица. Нейните представители внесоха предложение за увеличаване на коефициента на облагане на недвижимо имущество за големи имоти, както и за малко увеличение на коефициента за лихви по влоговете, за да не се отменя необлагаемият минимум за деца.

Преди срещата Янис Стурнарас беше заявил, че няма големи възможности за промени, и че ако някой предлага отмяната на едно нещо, трябва и да предложи друго, което да го замени. Той отбеляза и че е „за” диалога и „за” проучването на различните предложения.

Депутатът от Нова демокрация Адонис Георгиадис заяви, че отмяната на необлагаемия минимум за деца е грешка, и че трябва да се намери алтернативно решение. В интервю за радио Вима той обясни, че тази отмяна е далече от идеите на десницата за защита на семейството. Макар че икономическият резултат ще бъде голям, около 100 милиона евро, ако се възвръщат средства според приходите, както  твърди правителството, в края на краищата този икономически резултат няма да бъде толкова ефикасен. Според него хората трябва да се мотивират да печелят повече, а високото данъчно облагане прави точно обратното.

Народният представител от ПАСОК  Христос Протопапас заяви пред радио Реал, че партията няма да гласува данъчния закон, ако се отмени необлагаемият минимум за децата. По този начин според него се натоварва средното гръцко семейство.

Трипартийното правителство създава условия за още по-голям спад. Това подчертаха в свое изявление от СИРИЗА, наричайки данъчните мерки варварство на неолибералната политика. Премахването на освобождаването от данъци на най-слабите икономически слоеве, отмяната на необлагаемия минимум от 5000 евро  и на необлагаемия минимум за деца, намаляването на данъчните скали, облагането с 26% на свободните професии от първото евро,  и свръх високото облагане на малките фирми, на дребните собственици и на земеделците представляват късчета от пъзела на една невиждана икономическа жестокост, според партията.

От Независимите гърци нарекоха дискусиите относно данъчния законопроект „поредното театрално представление на правителствената трупа”. Според Нотис Мариас единственият сигурен резултат ще бъде увеличаването на спада, на броя на затворените фирми и на безработицата. Той припомни на правителството, че гласуването на законопроекта е обвързване, което е резултат от скорошното решение на Еврогрупата, което от правителството са побързали да отпразнуват.

От пресцентъра на Комунистическата партия заявиха, че новите данъци, които правителството налага на трудещите се, на бедните собственици и производители и на земеделците, за да може да освободи от данъци големите фирми, не са временни.Това според партията е основаната черта на антинародната политика, която се води във всички страни от Европейския съюз, и трудещите и бедните народни слоеве трябва да отговорят с организирано неподчинение и контраатака за коренни промени в икономиката и властта.

 

Категории: Янис Стурнарас данъчен законопроект необлагаем минимум Адонис Георгиадис Христос Протопапас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus