Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политическото бъдеще на Дора Бакояни през погледа на читателите на GRReporter

24 Декември 2010 / 16:12:45  GRReporter
1706 прочитания

Дора Бакояни е една от най - спорните политически фигури в Гърция, които се намериха в епицентъра на медийния интерес през отминаващата вече 2010 година. През изминалите 12 месеца тя успя да предизвика отлюспването си от Нова демокрация и да учреди своя собствен Демократичен алианс.

След като загуби битката за председателския пост на Нова демокрация от Андонис Самарас, Дора Бакояни заяви, че е „боец” и ще остане в партията, докато всички коментатори твърдяха, че нейният изход от партията е въпрос на време. Техните прогнози се потвърдиха, когато Дора Бакояни де факто принуди партийното ръководство да я отлюспи през месец май след положителния й вот при гласуването за меморандума за икономическа помощ между Гърция и Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия, противно на партийната линия.

В Демократичния алианс Дора Бакояни бе последвана от няколко депутати от Нова Демокрация. Анализатори считат, че партията има големи шансове да успее да влезе в гръцкия парламент на следващите избори.

Въпросите на анкетата, която GRReporter постави за месец декември засягат политическото бъдеще на Дора Бакояни. Резултатите от вота на читателите предизвикват голям интерес. Но още по-впечатляващ е фактът, че мненията на читателите на  трите езикови версии на GRReporter се различават в доста голяма степен.

Ето и въпросите на анкетата:

Какво политическо бъдеще очаква Дора Бакояни? 

1. Ще е първата жена-премиер на Гърция;

2. Партията й ще влезе в парламента, но дълго време ще стои в опозиция;

3. След време ще се завърне обратно в Нова демокрация;

4. Ще отглежда внуци и ще пише мемоари.

В българската версия на сайта са гласували общо 141 читатели, 60% от които смятат, че Дора Бакояни ще успее да стане първата жена-премиер в Гърция и само 6% от тях считат, че тя ще се завърне отново в Нова демокрация. Разликата между вотовете, дадени за другите два въпроса е в рамките на 3%: 18% от читателите очакват партията й да влезе в парламент и 15%, че Дора Бакояни ще се отдаде на гледане на внуци и писане на мемоари.

В английската версия вотовете на 132-та участници са много по-раздвоени. Там 36% от гласувалите смятат, че Дора Бакояни ще успее да изпълни мечтата на баща си Константинос Мицотакис да я види начело на правителството, но за други 30% бъдещето й не включва активно участие в политическия живот. В англоезичната анкета процентът на вярващите, че Дора Бакояни няма да остане за дълго извън Нова демокрация е 18%. Той е само с два пункта по-висок от броя на читателите, според които Демократичният алианс ще стане парламентарна сила, но ще остане в опозицията за голям период от време.

В гръцката версия са гласували най-малко читатели, но пък резултатите са съвсем различни от останалите две. В нея само 16% от гласувалите смятат, че партията на Дора Бакояни ще влезе в парламента. Вотовете за това, че ще е първата жена-премиер и, че след време ще се завърне в първоначалната си партия са респективно 21% и 20%. Затова пък цели 43% смятат, че бившата министърка на външните работи и някогашна кметица на Атина ще пише своите мемоари и ще се занимава с внуци. 

Категории: ПолитикаАнкетаРезултатиДора БакояниЛичности
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus