Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията задържа 228 футболни хулигани с богат оръжеен арсенал

23 Януари 2012 / 11:01:23  GRReporter
3841 прочитания

Над 228 фенове на Олимпиакос и Панатинайкос бяха арестувани минути преди да влязат в сблъсък помежду си този уикенд. Подобно на филма „Футболната фабрика” (The Football Factory-2004) по едноименната книга на Джон Кинг, гръцките футболни фенове си организираха бойна среща, която полицията успя осуети.

В 17:45, неделя полицията е изкарала на спирка „Нерациотиса”около 250 души от организираните фенове на Олимпиакос от градския електрически влак, който пътува по маршрута Пирея-Кифися. Открити са голямо количество бомби Молотов, светлинни бомби, ножове, ками и малки джобни остриета, както 20 дървени бухалки и боксове. Червените хулигани са пътували към спирка „Ирини” на Олимпийския стадиона (една спирка след Нерациотиса), за да се срещнат с вечните си опоненти – футболните запалянковци на Панатинайкос.  Поддръжниците на зелените от своя страна са излезли 15 минути по-рано преди края на мача от закритото игрище по баскетбол на ОАКА и са вървели пеша по посока на спирка „Ирини”, където е било определено бойното поле между хулиганите на двата отбора.

На мястото на срещата е била и полицията, която не е позволила на феновете на Олимпиакос да слязат от вагоните на електрическия влак. Те започнали проверка докато влакът се движел към следващата спирка. Когато вратите се отворили на спирка „Нерациотиса”, хулиганите се разпръснали като оставили зад себе си в два от вагоните на градския влак различни оръжия - един кухненски нож, поет джобни ножа, желязна плака с остър връх, сгъваеми  плаки, три светлинни ракети, шест голи остриета, колан с железен бокс, около 10 коктейла молотов и 3,75 грама сурова марихуана.

Полицията засрещала голяма част от футболните хулигани на улица „Андреа Папандреу” в атинския квартал Маруси в близост до The Mall Athens. В този район са били извършени арестите и заловените 228 души са били отведени към главна полицейска дирекция Атика. Дани сочат, че 200 от тях са били пуснати на свобода след като са били взети отпечатъци. Департаментът по превенция на насилието в организирания спорт към на атинската полиция започна разследване за установяване на собствеността на откритите обектите и за персонализиране на наказателна отговорност. Полицаите ще обработят намерените предмети един по един, за  да установят на кой принадлежат. Докладите, които обхваща и нарушенията углавно престъпление са образувани под надзора на столичния прокурор на първа инстанция. Трима от задържаните днес ще се появят в съда, защото имат висящи присъди.  

Намерените оръжия и подръчни материали на двете групи сочат, че сблъсъците неизбежно са щели да доведат до много тежки или фатални последствия. Футболният хулиганизъм в Гърция има дълбоки корени, но в последните години ситуацията сериозно се влошава с постоянни нападения между срещу членове и представителства на различни футболни клубове. Преди седмица вражески футболен отбор заложи пет кила динамит в офиса на фен клуба на Панатинайкос в столичния квартал Перистери. Жертви няма, но освен разрушението на сградата на футболния клуб сградите в района са понесли значителни щети.

The Football Factory, 2004:

 

Категории: Криминална хроникаСпортФутбол хулигани Панатинайкос Олимпиакос Молотов
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus