Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията свързва взрива в дома на съдийка с похитителите на Периклис Панагопулос

23 Ноември 2012 / 14:11:06  GRReporter
1030 прочитания

Към един 51-годишен стар свой познайник насочва съмненията си гръцката полиция във връзка с бомбения атентат в дома на съдийката от Апелативния съд Параскеви Калайдзи в малките сутрешни часове в четвъртък. В същото време обаче не изключват намеса и на други лица.

Според статия във вестник „То вима” полицаите проучват подобни нападения, извършени в миналото срещу директорите на затворите в Керкира и Трикала, както и срещу полицейски офицери в Крит. Както посочват, „бомбата в дома на г-жа Калайдзи вероятно има директна връзка с с факта, че тя водеше делото срещу извършителите на отвличането на корабовладелеца Периклис Панагопулос”.

По време на процеса някои от обвиняемите укориха съдийката, че е пристрастна, както и че има повече от предвидените контакти с полицейските власти. Техните защитници бяха подали три молби с искането Панайота Калайдзи да бъде оттеглена от процеса и на нейно място да бъде назначен друг съдия. Според тях в много случаи ръководеният от нея съдебен състав е наложил много по-тежки от предлаганите от прокурора присъди.

Този факт предизвика недоволство сред обвиняемите. За един от тях, който бе осъден на доживотен затвор прокурорът бе предложил да бъде оневинен. Преценките на полицията са, че атентатът е дело на обикновени престъпници. Въпреки това разследват случая във всички насоки.

Бомбата е била поставена във входа на гараж, който се намира в двора на двуетажната къща. Домът на съдийката се намира на първия етаж. Вривът предизвика сериозни щети в него и други жилища в съседните сгради. Пиротехници от полицията събраха материал от мястото на експлозията, които ще бъдат изследвани в специализираните лаборатории. По предварителни данни взривното устройство се е състояло от амониев динамит и желатин-динамит. Мащабните щети се дължат на факта, че бомбата е била поставена между две стени, в резултат на което експлозивните газове не са могли да се разпръснат.

Първоначалното полицейско разследване не можа да открие достоверно свидетелство  на очевидец за самоличността на хората, които са поставили експлозивното устройство. Никоя от намиращите се наоколо камери не е записала съмнителни действия. Очаква се да бъдат разследвани телефонните обаждания, които са се провели в района около сградата в часа на нападението. Полицейските органи обсъждат вероятността то да е свързано с взрива на един джип в паркинга под жилищен блок на 28 септември. В него живее една следователка, която разследва случай на банкова измама, както и дейността на една въоръжена група. До момента обаче няма конкретни данни за самоличността на нападателите.

„Все пак трябва да се вземе предвид фактът, че по време на процеса, който се ръководеше от г-жа Калайдзи бяха отправени заплахи за бомбени нападения срещу разследващите органи. 51-годишният заподозрян се смята за близък сътрудник на някои от членовете на престъпната група и за организирането на бомбени нападения в западните предградия. Въпреки това би било прибързано да се вадят подобни изводи, преди да бъдат анализирани всички данни”, твърдят полицейски източници. 

Категории: Криминална хроника бомбен атентат съдия от Апелативния съд процес отвличане Периклис Панагопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus