Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията си затваря очите пред нарушенията на бивш министър

09 Януари 2012 / 21:01:44  Анастасия Балездрова
1643 прочитания

 

През последните две години в Гърция се промениха много неща. Но явно голям брой други са си останали същите. Поне това показва епизодичният опит на група полицаи да приложат закона за нарушенията на някогашния министър в правителствата на ПАСОК Кимон Кулурис.

Фразата „знаеш ли кой съм аз” очевидно не е забравена от някои политици „от стар тип”, които не могат и да си помислят, че са равни с всички останали граждани в страната. Историята е следната.

В ранните часове след полунощ полицейска патрулка вижда голям луксозен атомобил да препуска с високо скорост по централен атински булевард. Полицаите започват да преследват автомобила, чийто водач според тях преминава поне три светофара на червено. Те успяват да го спрат на кръстовището между булевардите Калироис и Вулиагменис. Според разказа им някогашният министър отказал да отвори вратата на автомобила и заявил, че не носи със себе си документ за самоличност. След това се върнал в колата и видимо ядосан казал, че ще потегли отново. Четиримата полицаи застанали пред нея и казали, че това е невъзможно. Кимон Кулурис обаче потеглил и преминал с колата през крака на един от тях.

Въпреки че все още не е съвсем ясно какво точно се е случило, един от най-силните преди години политици все пак бил отведен в участък на Пътна полиция в атинския квартал Кесариани, където бил подложен на тест за употреба на алкохол, чийто резултат бил отрицателен. Оказало се обаче, че свидетелството за правоуправление на Кимон Кулурис не е валидно от две години. Срещу него било заведено дело за предизвикване на пътно-транспортно произшествие, което според променения правилник за движение по пътищата е нарушение от най-ниска степен, затова и не бил арестуван.

Това меко казано толерантно поведение на полицейските власти към някогашния министър, който не спира да се оплаква, че „животът ми се проваля заради един червен светофар” предизвика много отрицателни коментари. Случката пробуди и стари контри между синдикалните органи на полицията, а от синдикалната организация на спецгардовете, един от които е раненият реагираха светкавично с гневно съобщение. GRReporter се свърза с председателя на дружеството в района на област Атина Василиос Думас.

„На практика става дума за един гражданин, който отказва да сътрудничи на полицията по време на проверка, ругае нейните представители и в един момент ранява с автомобила си един специален гард – наш колега. Ние се информирахме за случая и проследихме неговото развитие, което ни породи много въпросителни. И мисля, че те съвпадат с тези на общественото мнение.

Мнението ни е, че понеже нарушителят е политик и бивш министър отношението на властите към него не беше същото, както към всеки друг гръцки гражданин. Тук не визирам колегите, които са спрели автомобила. Техните действия са били напълно точни. Говоря за полицаите, започнали предварителното следствие.

Те разглеждат случая като пътно-транспортно произшествие, за което действително не се предвижда съд по експресната процедура. Извършителят обаче се е съпротивлявал и е отказал да сътрудничи на полицаите. За подобни действия в закона се предвижда задействане на експресна съдебна процедура”.

Спецгардовете се съмняват, че инцидентът при който е бил ранен техният колега е действително произшествие, както се описва в официалното съобщение на полицията или резултат на опита на Кимон Кулурис да избегне проверката. „Това е въпрос, който се задава от всеки гражданин в страната. По всичко личи, че заповедите на високопоставени полицейски представители са имали за цел да защитят авторитета на лицето. По този начин те ни лишават от уважението на гражданите. Те ще протестират срещу мерките, на които по закон ще се подложат, след като те не бяха приложени срещу конкретния гражданин”.

Според Василиос Думас от полицията настояват, че единственото „прегрешение” на Кимон Кулурис е пътният инцидент, „явно за да избегнат някои отговорности, които могат да последват. Никъде в официалното съобщение не се упоменава, че гражданинът е отказал да бъде проверен и да сътрудничи на властите, въпреки че колегите ни ги описват в своите показания”.

Спецгардовете смятат, че в конкретния случай и без никаква причина от полицията представят Гърция за пореден път като страна, на която не може да се има доверие.

Категории: Политика полицейска проверка неподчинение бивш министър Кимон Кулурис прокурорска проверка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus