Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията разбива нелегални квартири в Атина

26 Април 2012 / 21:04:55  GRReporter
1836 прочитания

Десет дни преди парламентарните избори атинската полиция започна проверка на жилищата в центъра на столицата, които се обитават от нелегални имигранти. Според официалното съобщение на полицията, властите на реда са започнали проверката в четвъртък през деня и досега са открили 21 нелегални имигранти без разрешения за прибиваване в страната. “Апартаментите, в центъра на Атина са огнища на епидемии, от които могат да се разпространят различни зарази”, се казва в полицейския доклад, съставен с участието на представители на отдела за борба с инфекциозните болести и икономическата полиция. Били са проверени три жилищни блокове, които се намират в историческия център на столицата на улиците “Свети Константин”, “Халкокондили” и “Менандру”.

Шестима от намерените 21 нелегални имигранти не са имали никакъв документ или разрешение за пребиваване в Гърция и са били отведени в дирекция “Чужденци”. От там ще бъде организирано връщането им в страната, от която са дошли. Освен нелегално пребиваващите чужденци, полицията е арестувала и един грък, който е събирал между три до пет евро на човек на ден, за да им позволи да преспят в апартаментите “кошари”. Той е работил за собственика на недвижимия имот, който в момента се издирва, за да бъде осъден по правилата на бързата процедура за даване на подслон на нелегални имигранти.

В проверките са взели участие и мобилните лекарски кабинети на Центъра за контрол и превенция на заразите. В тях нелегалните имигранти са подложени на редица тестове, за да се установи дали са носители на опасни зарази или страдат от инфекциозни заболявания. На осем от тях е била направена ренгенова снимка, но полицията не е дала информация за резултатите. Главна дирекция полиция насърчава гражданите в Атина, които имат информация къде има сборни квартири за нелегални имигранти да сигнализират на районните управления. “Срещу собствениците на апартаменти, в които се откриват голям брой пребиваващи нелегални имигранти ще се образува дело”, се казва в полицейското обращение.

Подобни проверки ще се провеждат всеки ден в различни райони на Атина, за които е известно, че имат голям брой нелегални имигранти. Откритите нарушители ще бъдат задържани временно в дирекция “Чужденци” към полицията, докато се пуснат в действие центровете за задържане на нелегалните имигранти на Хрисохоидис.

Категории: ПолитикаОбщество нелегална имиграция Гърция чистка Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus