Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията работи по няколко версии за двойното убийство

03 Ноември 2013 / 14:11:37  GRReporter
1235 прочитания

В отдела за борба с тероризма проверяват за евентуални връзки на извършителите на хладнокръвното убийство в Нео Ираклио с терористични организации, като проучват внимателно всички прокламации и послания на подобни организации в последно време.

Властите проверяват всички възможности, без значение дали зад нападението се крие нова терористична организация, или някоя от вече известните на отдела за борба с тероризма.

Двете жертви - Йоргос Фундулис (вляво) и Манос Капелонис (вдясно)

В отдела са очаквали в последно време голям кървав удар, и разследващите смятат, че убийството на Павлос Фисас от члена на „Златна зора“ Рупакяс е подействало като катализатор и е променило целта на терористите, които от месеци подготвяли друг удар.

„Сектата на революционерите“

Властите откиват доста сходни черти в начина, по който извършителите са избягали от местопрестъплението, с крайнолявата групировка „Секта на революционерите“, която не е изключено да се завръща на сцената с двойното убийство на двамата членове на „Златна зора“ в Нео Ираклио, 3 години и половина след убийството на журналиста Сократис Гиолиас.

Въпросната организация е „замлъкнала“ след последния си удар през 2010, чиято жертва бе журналистът, убит с 16 куршума. И при това убийство, както и при екзекуцията на полицая от отдела за борба с тероризма Нектариос Савас, убит с 24 куршума през юни 2009, извършителите са използвали 9 милиметрови оръжия, в единия случай пистолет, а в другия картечен пистолет марка „Скорпион“.

Освен това заедно с прокламацията, изпратена след убийството на Гиолиас, имаше и снимка на арсенала на терористичната групировка, в който имаше пистолети марка „Застава“, подобни на използваните при двойното убийство в Нео Ираклио.

Друга обща черта в начина на действие на „Сектата“ и убийците в Нео Ираклио е, че убиват жертвите си като ги прострелват в главата.

Никос Мазиотис

"Под микроскопа" на отдела за борба с тероризма се намира и най-издирваният за участието си в терористичната групировка „Революционна борба“ Никос Мазиотис, който от година и половина се движи свободно заедно със съобвиняемата си съпруга Панайота Рупа, след решението на магистратите да ги освободят поради изтичането на 18-месечното им предварително задържане преди да е завършило делото им.

Оттогава Мазиотис и Рупа са в неизвестност. След убийството на Павлос Фисас обаче те публикуваха в интернет писмо, в което споменават „Златна зора“ и необходимостта от въоръжена борба, като отбелязват и следното:

"Длъжни сме да се борим, и да приемем суровата истина, че ако искаме победи, трябва да преминем в настъпление. Не обаче като 'измъчени, които протестират срещу авторитарния режим', които пасивно приемат насилието на системата като неизбежно, които биват убивани от неонацистите на капиталистическия режим и на държавата, а като хора, които се опитват да го победят".

Това, което не е убягнало на полицаите от отдела за борба с тероризма е, че през януари 2009 член на „Революционна борба“ бе прострелял и ранил тежко служител на отряда за борба с безредиците близо до министерството на културата, като реакция срещу убийството на 15-годишния ученик Александрос Григоропулос от полицая-охранител Епаминондас Корконеас.

Групировката „Конспирация на огнените ядра“

Един от вероятните сценарии, които проверяват в отдела за борба с тероризма, е зад двойното убийство в Нео Ираклио да се крият членове на групировката „Конспирация на огнените ядра“, които си сътрудничат с италианската терористична организация FAI в рамките на общ план под кодовото наименование "Феникс".

Въпреки че до момента терористите от „Огнените ядра“ нямат в актива си нито едно убийство, полицаите проверяват и тази версия, защото в миналото групировката е нападала с бомбички офиси на „Златна зора“ в Атина и Аспропиргос.

„Групата на народните борци“

Разследващите от отдела за борба с тероризма проверяват и терористичната групировка „Група на народните борци“. Тази групировка се прояви за първи път през януари 2013 с едно предизвикателно действие, като безуспешно се опита да удари с гранатомет RPG централата на Нова демокрация на бул. „Сингру“. След неуспешния опит един от членовете на групировката стреля с „Калашников“ срещу сградата.

При всички случаи, засега полицията не е изключила нито една версия за това кой може да се крие зад убийствения атентат, поне докато не се появи декларация, с която да бъде поета отговорността за двойното убийство.

 

 

Категории: двойно убийство Нео Ираклио Златна зора терористични групировки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus