Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията откри половин тон кокаин в кашони с банани

26 Юли 2013 / 11:07:22  GRReporter
1461 прочитания

Голямо количество кокаин, което надхвърля половин тон разкри гръцката полиция в опаковки с банани. Гръцките власти смятат, че този техен успех може да спомогне за разкриването и разбиването на международна мрежа, която внася и разпространява наркотици в Европа и Азия.

513-те килограма кокаин бяха открити в складове с банани в атинското предградио Агиос Йоанис Рентис и на остров Родос от членове на Службата за борба с наркотици. Експертите смятат, че те не са били предназначени за гръцкия пазар, но не изключват възможността в случая да са замесени и гръцки граждани.

По време на проверката в склада в Агиос Йоанис Рентис бяха открити около 250 килограма кокаин, а останалите 250 килограма бяха намерени в Родос.

От полицията съобщиха, че не са установили никаква връзка на компаниите – собственици на складовете в Атина и Родос с пратката и затова работи по откриването на собственика на товара.

Товарът с бананите и скрития сред тях кокаин е потеглил от Колумбия и Коста Рика. Корабът преминал през Лисабон и акостирал на италианско пристанище за сметка на компания със седалище в Милано. Според някои преценки наркотиците са били добавени на някоя от междинните спирки.

Пратката пристигнала на пристанището в Патра на 15 юли, след което кашоните с банани били натоварени на камиони от различни транспортни фирми. Три дни по-късно започнали да доставят плодовете на търговци, които се озовали пред пакетите с кокаин.

Конкретната пратка не е нито първата, нито единствената, в която участниците в мрежа за разпространение на наркотици оставят фантазията си да работи. Контрабандистите използват камиони, хладилници, дори и зарядни устройства за мобилни телефони, за да пренесат доходоносните отрови.

“Най-странният случай, който сме разкривали досега беше скрит в кабели за компютри кокаин”, разказва директорът на Службата за борба с наркотиците и оръжията към Службата за борба с финансовите престъпления Г. Пападопулос. Разкриването на наркотиците не е лесна задача, като се има предвид, че нито на атинското летище, нито на пристанището в Пирея, което е и най-голямото в Източното Средиземноморие няма детектори за контейнери. На летището се намира единственият такъв, който обаче е предназначен само за малки по размери пратки.

Така тежестта пада върху специално обучените кучета и служителите, които провеждат тестове за откриване на дрога на място. Важна е също ролята на мрежата от информатори, която са създали компетентните служби.

В миналото от службата са открили 560 гр. кокаин в раница със знамето на Бразилия. Наркотикът бил поставен в специално пригоден джоб. Раницата била пълна със сувенири и ключодържатели за да бъде прикрита дрогата.

За известен период от време хладилниците са били популярен начин за пренасяне на наркотици. В подобни “скривалища” службите са намерили 68 килограма канабис, а в друг случай – 56 кг. и 155 гр. Впоследствие стана ясно, че изпращачите са били членове на световна мрежа, която разпространявала наркотици в Европа.

Практиката показва, че колко по-скъп е един наркотик, толкова по-малки са пратките. Като пример властите посочват случай на пратка от Индия, с която трафикантите се опитали да пренесат 75 пакетчета с хероин, скрити в подплати за дамско облекло. Изобретателността им стигнала до там, че подменили ластиците в шевовете с опаковките с коварния наркотик.

Категории: Криминална хроника кокаин кашони с банани Служба за борба с наркотиците международна мрежа за разпространие на наркотици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus