Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията не представя реалния брой на престъпленията

24 Февруари 2012 / 20:02:24  GRReporter
1061 прочитания

През 2011 в страната бяха регистрирани над 100 хиляди обири и кражби, т.е. почти по 280 дневно, пише гръцкият всекидневник То вима. Скокът на престъпността е безпрецедентен, но от полицията се обявяват официално и писмено само един или два от тях. В същото време през последните седмици полицейските служби издават стотици съобщения за пресата, в които описват само залавянията на участници в престъпни действия, които често са лишени от интерес. Целта на спуснатата „отгоре” заповед е една – да се рекламира работата на органите на реда и да се създаде картината на една държава, в която цари сигурност.

По този начин обаче излиза наяве странното явление да се обявяват арести за престъпления, които не са били оповестявани никога в медиите и са достояние само на техните жертви.

Характерен е фактът, че през последните дни полицейските служби отказват да предоставят данни за броя на престъпления като подпалвания от страна на анархисти и дори размирици, които предизвикват. Според някои техни представители „не е работа на полицията да обявява престъпленията, които се извършват от други лица”. По този начин гражданите ще трябва да се информират за престъпленията от съобщения, които ще издават престъпните банди”, коментират гръцки медии.

Допреди няколко месеца отговорните за връзките с медиите служби издаваха съобщения за някои важни събития, като провеждането на въоръжени обири и разкриването на престъпни групи със смесен състав. Информирането включваше и изпращане на писмено съобщение на телефоните на журналистите, които се занимават с този вид репортаж, заедно с кратко описание на престъпленията. Подобна информация се съдържаше и в съобщенията на министерството за защита на гражданите. От известно време обаче съдържанието и броят на обявленията и писмените съобщения се промени рязко.

Всекидневно от полицията се издават между 15-30 съобщения, като в повечето от тях се описват „успешни полицейски акции”. В тях обикновено се описват за 1-2 залавяния на дребни продавачи на наркотици на площад Омония, на чужденци с фалшиви документи и други дребни нарушения. Подобни са и обявленията в електронната страница на полицията.

В същото време броят на тежките престъпления, въоръжените обири, нахлуванията в домове на граждани и други изглежда спаднал драстично. В никое от писмените съобщения на мобилните телефони на репортерите не се изпраща навременна информация за престъпления, които се извършват в Атина или други градове.

Показателен е фактът, че в десетте последни информационни бюлетини за акциите в цялата страна се описват общо 56 случаи на залавяния на извършителите на място, разкрити случаи и разбиване на престъпни групи. В същото време се упоменават едва 16 кражби и обири, чиито извършители не са заловени. Преценките са, че по същото време са били извършени поне още 1 000 обири, които не се споменават никъде.

Единственият източник на реалната информация за хилядите престъпления, които се регистрират всекидневно са сумираните данни. Полицията ги оповестява веднъж или два пъти годишно с цел да не се удължава дискусията около покачването на престъпността. Но дори и в тях няма цифрени данни за престъпленията, които се извършват в Атина и провинцията, „за да не се предизвика суматоха сред жителите на този район, както и обиди и конкуренция между компетентните полицейски управители на местните служби”.

Категории: Криминална хроника полиция престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus