Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията не изключва опит за терористичен атентат срещу политическо лице

11 Февруари 2013 / 12:02:29  GRReporter
1333 прочитания

Седмица след неуспешния банков обир гръцката полиция показа на обществеността оръжията, които са използвали заловените терористи. Става дума за тежък арсенал на групировката, която според властите се разпространява непрекъснато. Оръжията, както и още около 300 бронежилетки, патрони, инструменти за копане, лостове и други предмети се изследват подробно в полицейските лаборатории с цел да бъдат открити отпечатъци от пръсти и други улики.

“В продължение на години не можехме да намерим началото на разплитането на случая със “17 ноември”. Сега с “Конспирацията на огнените ядра” не можем да намерим края. В рамките на няколко години с дейността на групировката бяха свързани над 50 души, докато броят на нападенията надхвърля 220. До момента сме открили 15 явки и скривалища на групировката в цяла Гърция. Над 20 полицейски акции за залавянето на заподозрените бяха увенчани с успех и въпреки това усещането е като да не сме постигнали почти нищо”, е заловил високопоставен полицейски представител за вестник “То вима”.

Според него и колегите му “Конспирацията на огнените ядра” е прераснала в анархистка организация, която ще се “възражда” непрекъснато и вероятно няма да преустанови никога своята дейност. Разследващите органи смятат, че групировката черпи членове сред привържениците на анархизма и най-вече сред тези, които се събират в централния атински квартал Ексархия. Членовете й имат контакти с криминално проявени лица и не целят да предпазят нейната неприкосновеност. Освен това основните фигури в нея използват в акциите си въоръжени младежи, които обикновено биват залавяни след около 2-4 години, а дейността им е известна на властите почти от самото начало.

От полицията подчертават непрекъснатото подновяване на дейността на групировката. Първоначално водачи на “Конспирацията на огнените ядра” са били стари анархисти, участвали в нападения срещу полицаи, обири, както и в много въоръжени групи, които бяха образувани след разбиването на “17 ноември” и “Революционна борба” в периода 1997 – 2005. След това обаче групировката е последвала свой отделен път.

Властите продължават разследването във връзка с опита за обир във Велвендо. Те издирват две жени, които според очевидци са посещавали явките на “ядрата”. Едната от тях се е намирала заедно с останалите в хотел във Волос малко преди удара във Велвендо. Жената не е участвала в нападението, но от полицията определят нейната помощ и подкрепа като “решаваща”.

Това е петият случай, в който прозира участие на жена в действията на новото поколение терористи през последните месеци. Жена е участвала в банковия обир в село Филотас до Флорина през ноември 2012, една друга е посещавала често откритата миналата седмица явка в Халандри, жена е поставила и бомбата в “The Athens Mall”. Очевидци твърдят, че шофьорът на автомобила, с който са избягали нападателите в атентата срещу партийната централа на Нова демокрация също е била жена.

Членове на службата за борба с тероризма разследват също две хотелски стаи във Волос, където са отседнали на 30 и 31 януари шестима от общо осемте участници в опита за обир във Велвендо.

Според източници властите са разкрили самоличността на още един член на групата и са много близо до разкриването на още един. В допълнение в хотелските стаи са открити отпечатъци и биологичен материал, докато очевидци и камери за охраната на околни обекти са регистрирали действията на “гостите”.

Както стана ясно, шестимата са отседнали в две тройни стаи в хотел в центъра на Волос. Те били наети от Димитрис Политис с помощта на открита у него фалшива лична карта с името Елефтериос Каливас. Според служителите на рецепцията става дума за петима мъже и една жена, всички на почти еднаква възраст. От полицията смятат, че те са носели в хотела оръжието, което впоследствие използваха по време на обира.

Показателно за опасенията на властите за ново терористично нападение е изявлението на министъра за защита на гражданите Никос Дендиас. В интервю за неделното издание на вестник “Имерисия” той заяви, че не е изключено да бъде извършен терористичен атентат срещу политическо лице. С цел да бъде избегнато подобно нападение от полицията увеличиха броя на патрулите и удължиха работното време на полицаите, които кръстосват Атина с мотоциклети.  

Категории: Криминална хроника терористи Конспирация на огнените ядра оръжия нападения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus