Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията издирва сирийски бизнесмен за подкупите на Цохадзопулос

27 Януари 2013 / 17:01:01  GRReporter
927 прочитания

Заповед за арест на сирийския бизнесмен Фуад ал-Заят издаде следователят Гавраил Малис. Сириецът е замесен в аферата със закупуването на руски ракетни системи TOR-M1. Престъпленията, в които е обвиняван са даване на подкупи и пране на мръсни пари. Бизнесменът е замесен с мръсните пари, които завършват пътя си в джоба на бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос чрез две офшорни компании със седалища в Кипър и Вирджинските острови.  Неизлечим комарджия, част от световния елит на картоиграчите, един от „китовете” (както са известни най-големите играчи), бизнесмен с дейност в сферата на маркетинга, кетъринга, петрола и банките, посредник за сметка на страни от Средния изток и Европа, включително и Гърция, а също така и търговец на оръжия- нещо което той самият отрича –това са само някои от дейностите му. Неговата фирма Drumilan изглежда е замесена в прехвърлянето средствата за ракетните системи, според братовчеда на Акис Цохадзопулос Николаос.

Роден на 24 август 1941 в Дамаск, Фуад ал-Заят започва да учи право в университета на Дамаск, без обаче да завърши, тъй като заедно със свои състуденти е изключен по политически причини след намесата на тайната полиция. Женен е от 1973  и има 4 деца и шест внуци. Има сирийско, ливанско и португалско гражданство и говори пет езика (арабски, френски, италиански, английски и испански).

Най-големите казина в целия свят като лондонските Ридж и Аспиналс от дълго време се съдят с него. Той самият не отрича страстта си, но не пропуска да осъди и политиката на казината, чиято единствена цел е да приемат големите портфейли и да ги изпразнят. Почитател на рулетката и на  масите за карти, той е въплъщение на злото от филма за Джеймс Бонд, отговорен за много тъмни афери и съдебни процеси, представлява интерес за тайните служби от целия свят, както и за медиите.

В мрежите му са попадали правителства и политици от целия свят – като американския конгресмен Робърт Ней, които беше осъден на затвор за корупция и приемане на подаръци, идващи от сирийския бизнесмен. В устата на „кита” за попадали в миналото и правителството на Иран за договор за покупка на самолет, който сириецът, осигурил си голяма предплата никога не доставя. Тази му постъпка води до отвличането му от иранци в Ливан през 2004, за да бъде принуден да върне предплатата- договор, който той отново не изпълнява и който достига до британските съдилища. 

Въпреки всичко това или точно затова е почетен от държавни, религиозни и академични институции от всякакъв вид, от руските правителства, за сметка на които трупа дългове като посредник повече от едно десетилетие.

Категории: Фуад ал-Заят Акис Цохадзопулос мръсни пари арест ракетни системи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus