Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията арестува двама от трафикантите, отговорни за гръцката Лампедуза

16 Ноември 2013 / 12:11:25  GRReporter
861 прочитания

Според информациите на местните медии са арестувани двама от трафикантите на 27 имигранти, чиито кораб се обърна вчера в района на Палерос срещу Левкада. Това са млад грък и палестинец на 55 години, който е управлявал лодката. Полицията претърсва къщи в Етолоакарнания, издирват се още  двама гърци и един египтянин. Според сведенията тримата гърци са братя, по произход от Конопина.

Трагедията, завършила с 12 жертви, от които 4 деца от 3 до 6 години, се случи рано сутринта в петък в морето край Палерос в Етолоакарнания, срещу остров Левкада, когато морският съд, на който се качвали имигрантите се обърнал. Лодката е била завързана за брега. Полицаи от бреговата охрана смятат, че трафикантите са принудили хората бързо да се качват, за да заминат към Италия, преди да ги открият гръцките власти.

15-те оцелели бяха откарани в болници в Левкада и Превеза, както и във Воница за преглед, очаква се и аутопсията на загиналите.

Според официалното съобщение на бреговата охрана, полицията е била уведомена в ранните часове за преобърната пластмасова лодка (с дължина 7-8 метра), завързана на кея, в района Палерос. По нареждане на Спасителния център два плаващи патрула на бреговата охрана, както и полицаи по суша са се отправили към мястото на катастрофата. Там са открили 15 чужденци на сушата в добро състояния и 8 тела ( на 4 възрастни и 4 деца), които са пренесени от плаващите патрули. След това са открити още 4 тела в обърнатата лодка.

Министърът на обществения ред Никос Дендиас  заяви „Страната ще направи каквото е необходимо, за да се погрижи за спасените хора, както винаги се случва в подобни случаи в Гърция” в отговор на въпрос на депутата от Демократичната левица Мария Янакаки относно проблемите с имигрантите по време на гръцкото председателство на ЕС. Министърът изрази съжалението си за загубата на човешки животи, както и надеждата си за по-малки загуби.

За нелегалната имиграция Дендиас подчерта, че не се опитват да „разкрасят” проблема. Министърът заяви, че Гърция настоява да се запази терминът „нелегален” ("illegal") във връзка с „нередовен” ("irregular") в европейския политически речник. Нарушаването на гръцките и на европейските граници подлежи на наказание според гръцкото право, допълни Дендиас. Той поясни, че не може да се изпитва вина, когато страната се опитва да защити границите си, защото това е нейно право.

Междувременно стана ясно, че бреговата охрана ще бъде подсилена с 65 патрулни автомобили 4Χ4 след подписването на договор между министъра на флота и Егейско море Милтиадис Варвициотис с представител на компанията-доставчик Теохаракис. Беше обявен конкурс за обществена поръчка и с международно участие. Според съобщението на бреговата охрана 75% от стойността им се финансира от Европейската каса за външните граници, а останалите 25%- от държавата, а общата сума е 1 586 715 евро. Покупката се извършва в рамките на политиката на Варвициотис за засилване на охраната на границите на Гърция и на ЕС. Автомобилите са от типа Nissan Qashqai 1.6 4Χ4 и са с бензинови двигатели по нова екологична технология.

Самият Варвициотис заяви, че средствата от ЕС, в момент когато гръцките не достигат, са ценен инструмент за подновяване на техниката на бреговата охрана. Въпреки трудностите на кризата, защитата на морските граници на Гърция е неотменен дълг, допълни министърът.

Категории: трагедия с нелегални имигранти Левкада трафиканти Никос Дендиас Милтиадис Варвициотис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus