Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията: Терористите не са 18-годишни!

30 Юли 2010 / 14:07:20  GRReporter
1159 прочитания

Анализаторите мислят над изпратения от „Секта на революционерите” манифест за убийството на Сократис Голиас, докато от антитерористичната служба продължават да се ровят из личния лаптоп на 37-годишния журналист с надеждата да открият следа – причината, заради която е бил нарочен за жертва.

Терористичната организация, която не се беше появявала от 13 месеца, начинът на действие и възможностите й от гледна точка на въоръжение и мрежата за събиране на информация, всичко води до заключението, че не става дума за 18-годишни хлапета, а за доста по-възрастни хора. Именно те майсторски са замислили и извършили жестокото убийство и са съставили текста на манифеста от седем страници, който беше оставен в Никия и взет от журналисти на вестник Та Неа.

Журналистът беше убит с 16 куршума, след като килърите звъннали на домофона и го примамили да слезе от апартамента си на входа на кооперацията, защото някой му крадял колата, както казал Голиас на бременната си съпруга преди да излезе. Но „какво точно беше казано по домофона, за да сме сигурни не само че ще слезе, но и че ще бъде сам без да го придружава неговата съпруга, е нещо, което не е необходимо да се публикува по много причини”, се казва в манифеста.

Според анализаторите това изречение представлява ключ, който би могъл да разкрие подробности относно мрежата за информация на извършителите. Те смятат, че терористите са знаели нещо повече и не са привлекли жертвата си единствено заради измисления опит за кражба. Без отговор остава и въпроса кой е пуснал последния текст в блога troktiko в 5:15 ч. сутринта малко преди убийството , който се оказа, че е бил започнат да се списва от Голиас. Списването на различни блогове от Голиас, които според терористите той употребявал като „средства за манипулация” е една от причините да го вкарат в черния списък.

Отделно от проучването на компютъра на журналиста и анализа на манифеста, от ръководството на полицията наредиха на полицейските екипи, които се движат по улиците да взимат всички мерки за самозащита. Специалистите вярват, че „Секта на революционерите” е част от новото поколение терористи, но въпреки това има общи черти със старите групировки като "17 ноември", например - тази показност на въоръжението им, но и преките заплахи срещу свидетели на местопрестъплението, които са отправени в манифеста.

Част от изводите, направени след анализа на манифеста са, че става дума за хора, които искат да дезорганизират цялата страна и да разрушат имиджа й в чужбина. Те се представят като вече натрупали опит от гледна точка на научени нови умения в употребата на оръжие и нови теоретични познания, казват анализаторите като цитират откъси от текста на манифеста. Според тях участниците в организацията са се събрали след събитията през декември 2008 г., но сигурното е, че сред тях има и стари „пушки”.

Новите разкрития и изненади за полицията са, че Сократис Голиас наистина е имал двама охранители, от които единият дори е полицай. След като полицаите проверили кои са собствениците на моторите, чиито номера са били отбелязани в манифеста като мотори на бодигардовете на 37-годишния журналист, те стигнали до данните на пазач, който служел в стражата на председателя на Върховния съд. Той не бил уведомил никого, че се занимава с пазенето на Голиас допълнително и казал, че той е наел втория човек, който му бил приятел. Когато го попитали за дейността му, той отговорил, че с Голиас били приятели от години, когато и двамата се занимавали със спорт и му правел приятелска услуга като го защитавал. Полицията проучва каква точно е била връзката между двамата мъже и по кой път охранителят е поел защитата на журналиста, както и защо Гиолиас се е страхувал, че е наел охрана.

Същевремнно чуждата преса отдаде най-голямо значение на пасажите в манифеста, където се споменава за туризма. Според Ройтерс гръцката въоръжена организация не заплашва директно туристите, но изпраща послание към тези, които се канят да посетят Гърция като ги предупреждава, че в манифеста терористите казват, че „страната вече не е сигурно място, а военна зона”.

 

Категории: АктуалноКриминална хроника Сократис Голиас Секта на революционерите тероризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus