Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицаи овладяват напрежението по делото Григоропулос

22 Януари 2010 / 17:01:36  GRReporter
789 прочитания

Напрежение по време на заседанието на съда по делото Григоропулос доведе до намеса на полицията. Това се случи в момент, в който Алексис Кугяс - адвокатът на обвинения в предумишлено убийство Епаминондас Корконеас поиска съдът да призове за свидетелски показания връстници на Алексис, с които в деня на смъртта си жертвата е наблюдавал мач по водна топка на басейн в квартал Халандри.

В защита на тези твърдения Кугяс предложи представянето и на видеоматериал и заяви: „Тези 16-годишни деца не са като вашите и нашите”. В този момент майката на едно от момчетата – свидетел по делото не успя да овладее гнева си и извика на Кугяс: „А вие откъде познавате моето дете? Какво говорите?” Наложи се полицаи да се намесят и да успокоят ядосаната майка. Адвокатите на семейство Григоропулос също реагираха остро на думите на Кугяс. Според тях се извършвал опит за прехвърляне на тежестта на делото от обвиняемия върху жертвата. „Ще обвиним Григоропулос за безредици на спортен мач ли?”, запита Христос Милонопулос, адвокат на семейството на жертвата.

„Някой да е чул да сме казвали, че е участвал във въпросните инциденти?”, отговори Кугяс и добави: „Имаме информация, че е бил там”. В отговор съдът обяви, че в хода на делото, ако възникне необходимост ще бъдат представени и материалите, свързани с безредиците в Халандри.

След произнасянето на обвинението на Корконеас Кугяс заяви, че клиентът му твърди, че не е убил никого. Инцидентът бил трагично съвпадение. Корконеас се опитал да предотврати създаването на опасна ситуация и стрелял във въздуха. Тези, които го нападнали били жертвата и свидетелят.

Обвиненият в предумишлено убийство на 15-годишното момче Епаминондас Корконеас заяви: „Не приемам смъртта на който и да е човек. В онзи труден момент се получи този резултат. Не го приемам. Искам да дам кураж и на майката, и на себе си. Това е един труден процес, ще се чуят много неща тук и за него, и за мен.” Неговият колега, Василис Саралиотис съобщи пред съда, че не приема обвинението за съучастие. „Аз съм невинен и това ще се докаже”, бяха думите му.

Делото продължи с показанията на майката на жертвата Джина Цаликян, която преди два дни не присъства в съда поради влошеното здравословно състояние на майка й, претърпяла наскоро операция в столична болница. „Детето ми бе убито два пъти", заяви майката. "Веднъж от убиеца и втори път от целия опит за опетняване на паметта и името му. Убиха тялото и душата му”, продължава майката. Г-жа Цаликян описа детето си като кротко и стеснително дете. Поведението му в училище било примерно и никога не създавал проблеми. В деня на убийството му жертвата щяла да ходи на обяд на мач по водна топка. След мача Александрос й се обадил и й казал, че бил с негов приятел в Екзархия и се разбрали тя да го вземе оттам, за да отидат на празник на техен приятел. Двете момчета стояли на заведение и като чули шум излезли на улицата да видят какво става. Група младежи, които през това време били предизвикали малки безредици се отдалечили от мястото, а полицаите викали към тях и ги обиждали. Тогава Александрос се обърнал към Корконеас, който го псувал и му казал да тръгне назад, а момчето му отговорило: „Защо, какво ще ми направиш?”. „Сега ще ти покажа какво ще ти направя”, били думите на полицая, след което извадил пистолета и го застрелял. „Този господин”, казва майката „застреля детето ми и след това заедно с другия се е върнал при другите полицаи все едно не са направили нищо. Цената на детето ми за тях е колкото една хлебарка. Все едно са настъпили мишле на пътя”.

Делото Григоропулос започна преди два дни в град Амфиса. Поради отсъствието на адвоката на Корконеас и майката на жертвата заседанието на съда бе прекъснато и насрочено за днес. Следващото заседание ще се проведе идния петък – 29 януари. Председателят на съдебния състав поиска за следващия път присъствието на съдебния лекар Христос Лефкидис, както и на приятел на жертвата, свидетел на трагичния инцидент.

Категории: Григоропулос дело Амфиса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus