Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Покажете си банковите сметки сами” подтикнаха замесените политици в скандала Сименс

17 Юни 2010 / 12:06:32  GRReporter
1862 прочитания

Ускоряването на проучването за „черните каси” на Сименс е приоритет на гръцкото правосъдие, особено след като беше доказано, че са били подкупвани политици. Нов рушвет от 37 млн. евро разкриха депутатите от Нова демокрация и затова парламентарната комисия поиска от членовете на парвителството, които са подписали договорите през 1997 г. да си отворят сами сметките.

Контролната парламентарна комисия по случая Сименс е готова да поиска от министри, заместник-министри и главни секретари, които с решенията си са одобрили договори и конкурси в полза на компанията от 1997 г. до днес. В случай, че те откажат да съдействат, ще се намесват съдебните служители. Целта на предложението, което направи Нова демокрация и беше прието от депутатите на всички партии, е да бъдат сравнени движението на сметки с неизвестен титуляр, които са засечени от следователите, с обмените за даден период по сметките на политически лица замесени в аферата Сименс.

Синият депутат Костас Дзаварас „властите трябва да устновят всяка една сума и нейния получател, които са прехвърляни от Сименс на трети лица в чужбина, и да сравнят със съответните банкови операции на политически лица и на техни роднини в Гърция или в чужбина, които по време на този конкретен период са имали служебна връзка със Сименс.”

Повод за това предложение стана един документ, който внесе Нова демокрация пред парламентарнат акомисия, според който е направен трансфер на 75 млн. марки или на 37,5 млн. евро чрез вноски в различни сметки в чужбина за програмния договор 8002 с Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ през 1997 г. В документа единият оъ мениджърите на „черните каси” на Сименс Райнер Нидл, „подсказва” на директорите на Siemens Ηellas сроковете, в които трябва да бъдат извършени плащанията.

Освен сметката на името „Α. Μarkou”, в която за период от една година са били внесени 18 млн. марки или над 9 млн. евро, откъдето са били прехвърлени и вече известните 200 000 марки на името на „А. Roccos” в швейцарска банка, който се установи, че е бившият министър Тасос Манделис, има и други кодови имена като „Samos”, „Νikos” и „Franz”, зад които се крият бивши кадри на компанията и на ОТЕ.

Според друг документ, който изнесе синият депутат Панос Каменос от проучването на Debevoise за сметка на дъщерната Siemens, Райнер Нидл си личи, че е заявил, че е имало отделно споразумение между фирмата и дъщерната Сименс, според която 2% от годишния оборот отивал „към сметки, които са били определени от Михалис Христофоракос” чрез Siemens Телевиомиханики АД със седалище в Солун. Според същия документ Христофоракос бил обяснил, че капиталите ще се използват за заплащания на политическите партии в Гърция, съобщава вестник Вима.

В същото време прокуратурата издаде заповед за забрана да излиза от страната на кума на бившия министър Тасос Манделис. Той е открил сметката на името Α. Rocos в швейцарска банка, където са били внесени 450 000 германски марки от „черните каси” на Сименс. Той ще бъде обвинен заради узаконяването на приходи от криминална дейност, която е извършена от Тасос Манделис. Г-н Манделис се очаква да даде показания пред следователи Мария Николакеа и И. Фиораки най-късно в края на месец юни, когато ще бъде завършен и обвинителния акт срещу него. Двете съдийки ще поискат и експертиза, за да се установи дали е бил в ущърб или не договорът 8002/97 между Siemens АД и ΟΤΕ АД.

 

Категории: АктуалноОбществоПолитикасименс черна каса подкупи банкова сметка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus