Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Показания сочат намеса на Георгиос Папандреу и Евангелос Венизелос в случая със списъка Лагард

28 Март 2013 / 12:03:14  GRReporter
1809 прочитания

Пълен обрат в разследването за списъка Лагард внесе бившият директор на Службата за борба с финансовите престъпления Йоанис Диотис. Прокурорът, който в предишните си показания призна, че е изтрил данните от изпратения му от тогавашния финансов министър Георгиос Папаконстантину стик представи пред парламентарната комисия електронната си кореспонденция с него.

От разменените на 7 юли 2011 електронни съобщения става ясно, че Диотис и Папаконстантину, който междувременно бе преместен в министерството на околната среда не само е продължавал да е свързан със случая, но е информирал и премиера Георгиос Папандреу за развитията около него.

Това променя изцяло ситуацията, тъй като досега беше известно, че бившият премиер е бил информиран за списъка от тогавашния финансов министър два пъти. Веднъж при първоначалната поява на информация за неговото съществуване и повторно – при неговото получаване в Париж през есента на 2010.

Но диалозите с Йоанис Диотис, които бившият директор на Службата за борба с финансовите престъпления представи пред разследващата парламентарна комисия показват точно обратното.

На 7 юли 2011 в 10:06 Диотис пише в мейла си до Папаконстантину: - Благодаря Ви за поканата. Съжалявам, че обстоятелствата не ми позволиха да дойда, въпреки желанието ми за това. Убеден съм, че сте прекарали една хубава вечер.

Десет минути по-късно Георгиос Папаконстантину му отговаря от i-pad – а си: - Моля, Янис. Ще ти се обадя, за да говорим.

Без да последва друго съобщение, в 13:26 бившият министър на финансите изпраща нов мейл, този път от мобилния си телефон: - Наистина прекарахме добре, Янис! Жалко, че не успя да дойдеш. Получи ли стика, който ти изпратих?

Половин час по-късно, в 13:56 Йоанис Диотис отговаря: - Да, получих го, но все още не съм успял да проверя неговото съдържание. Вече говорихме (с Костас), за да задействаме проверката и по-нататъшната обработка. Правена ли е вече такава?

Два часа по-късно Папаконстантину пише: - Кой Костас? Да, бях го дал на Янис Кап (очевидно има предвид Йоанис Капелерис – предшественик на Йоанис Диотис в Службата за борба с финансовите престъпления – б.а.), за да разследва около 30-тима. Също така искам да ти напомня за другия въпрос, който бе внесен в прокуратурата.

Пет минути по-късно Йоанис Диотис изпраща следния отговор, който поражда много въпросителни: - Бикас (т.е. Костас Бикас – тогавашният директор на Националната разузнавателна служба – б.а.) ми каза, че сте говорили, както и че е говорил с Прем (очевидно има предвид премиера – б.а.). Утре ще се видя с Костас.

Минута по-късно изпраща допълнение към предишния мейл: - Следя другия въпрос.

Георгиос Папаконстантину отговаря в 15:17: - Да, говорихме. Казал му е, че имаш данните. Другото се бави и се чудя...

След представянето на кореспонденцията председателят на парламентарната комисия Христос Маркоянакис заяви, че членовете й отдавна са планирали да поканят бившия премиер Георгиос Папандреу да даде показания по случая.

Очаква се той да бъде призован след показанията на Костас Бикас. Христос Маркоянакис не изключи вероятността да бъде наредено принудителното му отвеждане пред разследващата комисия.

В същото време Йоанис Диотис заяви пред журналисти, че не е представил кореспонденцията при предишния си разпит, защото я пазел за защитната си стратегия.

Ден по-късно той заложи нова “бомба”, като този път посочи намеса в случая на настоящия лидер на ПАСОК и наследник на Георгиос Папаконстантину във финансовото министерство Евангелос Венизелос.

В новите си показания Йоанис Диотис заяви, че е предал стика на 8 юли 2011 и с това постави под съмнение думите на лидера на ПАСОК, който по-рано беше казал, че го е получил през август, т.е. месец по-късно. В показанията си Йоанис Диотис посочи: -След заседанието, което се проведе в сутрешните часове на 8 юли в министерството на финансите, аз се срещнах с г-н Венизелос тук, в парламента. Много е вероятно да съм му предал стика точно в този ден”.

Той допълни, че срещата му с тогавашния финансов министър и днешен лидер на ПАСОК се е състояла в 16:30, докато според вещната експертиза данните в стика са били копирани на друг носител в 15:00.

Показанията на Диотис пораждат въпроса кой е отворил стика по-рано през същия ден, тъй като според експертизата в 09:20 са били отворени два файла в него.

Категории: Политика списък Лагард парламентарна комисия Йоанис Диотис Георгиос Папаконстантину Георгиос Папандреу Евангелос Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus