Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Погребаха убития рапър

19 Септември 2013 / 16:09:13  GRReporter
1450 прочитания

Ден след убийството му с нож от член на неонацистката партия Златна зора, 34-годишният Павлос Фисас бе погребан в гробището в Схисто, в западната част на Атина. Хиляди роднини, приятели и сподвижници го изпратиха до последния му дом в силно нажежена атмосфера. Тя пролича от мълчанието, което бе завладяло гробището, въпреки присъствието на много хора.

Малко преди началото на литургията в храма „Свети Герасим” присъстващите поискаха от журналисти, оператори и фотографи да напуснат гробището. Група младежи нападнаха един оператор, който си отиде с ясни белези от побоя.

Когато служителите от траурната агенция изнесоха ковчега от залата за поклонение, се чуха лозунгите лозунгите: „безсмъртен”, „един в земята, хиляди в борбата”, „кръвта тече и иска възмездие”. Според гръцки медии на погребението са присъствали и депутати на СИРИЗА. През цялото време районът около гробището се наблюдаваше от многобройни полицейски части, чието присъствие беше много дискретно.

снимка: ethnos.gr

В същото време гръцкият премиер отправи обръщение, в което определи членовете и привържениците на Златна зора като „наследници на нацистите”. Андонис Самарас заяви, че правителството е решено да не им позволи „да тровят обществения живот, да извършват престъпления, да тероризират и да подкопават основите на страната, която е родила демокрацията”.

„Политическите спорове се решават с демократичен диалог, а не с агресия или насилие, независимо от това кой го упражнява, а още по малко с кръв. Това ни разделя във вътрешността и излага извън пределите на Гърция. Това се случи с нечовешкото убийство на Павлос Фисас, което всички гърци осъждат с възмущение”, каза още гръцкият премиер.

Десетки хора посещават от вчера мястото, където 34-годишният рапър остави последния си дъх, за да оставят цвете, малко посвещение или просто да почетат неговата памет. В целия регион на Керацини са разположени многобройни отряди, съставени от специалните части на гръцката полиция, поради опасенията от нов кръг на насилие по време на протестните демонстрации, които организират леви партии и организации и тази вечер.

Същевременно стана ясно, че призналият, че е извършил убийството Георгиос Рупакиас ще даде показания пред прокурора в събота. Въпреки че от Златна зора продължават да твърдят, че партията няма нищо общо с убийството, в медиите се появиха снимки, на които 45-годишният арестант позира с партийни депутати. Други снимки показват участието му в летен лагер на екстремистите.

 

Връзката му с партията се доказва и от участието му в акции за раздаване на безплатни хранителни продукти от Златна зора. Източници твърдят, че той получавал и пари от екстремистите под формата за заплащане за работата му в лавката на партийния офис в атинското предградие Никеа. Според същите сведения и други членове на семейството му получавали пари – съпругата му чистела помещенията, а дъщеря му помагали при акциите за раздаването на храни.

снимка: zougla.gr

Органите разследват обажданията към неговия телефон, за да открият кой е подбудителят на престъплението, тъй като свидетели твърдят, че той е бил специално повикан на мястото на престъплението от неизвестен досега човек. Същото се потвърждава и от показанията на неговата съпруга, която също бе арестувана с обвинението, че е укрила оръжието и материалите на Златна зора по указание на призналия се за убиец на Павлос Фисас.

Паралелно с това бе заловен един 26-годишен член на партията и бивш шофьор на нейния лидер Никос Михалолиакос. Той бе арестуван, след като в колата му бяха намерени въздушен пистолет, нож от типа „пеперуда” и две големи гранати. Според полицията конкретният човек в миналото е подал молба да му бъде разрешено да носи оръжие, но тя била отхвърлена от компетентната служба на 5 март тази година.

По-рано днес депутатът от СИРИЗА Димитрис Пападимулис предложи на колегите си в парламента да запазят мълчание в знак на почит към Павлос Фисас. Когато говорителят на Златна зора Илиас Касидиарис заяви, че партията му също ще почете убития, Пападимулис оттегли предложението си, като заяви, че то е било отправено към партиите, които са част от така наречената "конституционна дъга". "Не само, че извършителят е член на Златна зора. Златна зора е извършителят". В знак на протест златнозорците напуснаха пленарната зала. 

Категории: Криминална хроника убийство ляв рапър Павлос Фисас Златна зора погребение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus