Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Погребаха Сократис Голиас, разследването за убийството му спря в задънена улица

20 Юли 2010 / 21:07:21  GRReporter
1370 прочитания

Журналистическият елит на Гърция, семейство и приятели погребаха журналиста Сократис Голияс. Той стана жертва на поредния терористичен атентат в Атина. Църквата Свети Анаргирос, в която се проведе последното опело на журналиста бе пълна с познати и непознати на гръцкото общество лица. Всички бяха дошли да си кажат последно сбогом с младия мъж – баща на невръстно дете, съпруг на бременна жена и известен журналист.  Един въпрос тежеше във въздуха над тълпите пред църквата: „Защо Сократис?”

Органите на властта в момента не знаят каква е причината за убийството на Сократис Голияс. Една от разглежданите теории развилата се наскоро полемика между сайта troktiko и indymedia, които изразяват мнението на анархистите в страната. Мненията изразявани от Сократис чрез неговия блог troktiko, може да са станали причина за нарочването му като мишена в терористичните кръгове в Гърция. Сървърът на анархистите, от който се поддържа indymedia все още се намира в сградата на атинската Политехника и запознати твърдят, че от него са били отправяни конкретни заплахи за живота на журналиста още преди месеци.

Втората вероятност, която полицията разглежда е, че съществува тайно журналистическо разследване на Голиас, което убийците му не са искали да бъде публикувано. Според личния му адвокат Георгиос Маракакис, Голиас е разработвал тема, която може да е станала повод за убийството му, без все още да конкретизира обекта на журналистическото разследване. В търсене на повече информация, властите са конфискували целият му личен архив, документи и информационни носители. В момента полицията разширява кръга на свидетелите, като освен семейството в него вече се включва по-широк кръг колеги и приближени на убития.   

Разбира се, продължава да съществува и версията, че Сократис е бил убит поради липсата на охрана, което просто го е превърнала в лесна жертва за терористите.

Според данни, предоставени от полицията убийството на журналиста е било подготвяно от дълго време. Терористите са знаели много добре, че на звънците на входната врата на сградата, в която е живял не е било изписано името на жертвата. На тях е било само името на неговата съпругата, която носи друга фамилия. Според полицейски източници, за да установят точният  му адрес дни преди убийството терористите най-вероятно са изпратили куриерска пратка на името на Сократис Гоиас, която е била получена от съпругата му. Престъпниците са знаели много добре, коя охранителна фирма пази сградата на Голиас и са били с униформата на същата компания. Така позвъняването в ранните часове на деня не пробудило съмнение в жертвата.

Полицията очаква в агония официалното съобщение на терористите, които ще поемат отговорност за атентата, така че да започне разнищването на мистерията по жестокото убийство. В същото време още по- мъчително е очакването на семейството, което трябва да разбере кой и защо е отнел живота на любимият им син, съпруг и баща.

Църквата и двора около нея бяха препълнели с хора, които искаха да си кажат последно сбогом на Сократис Голияс. Сред опечалените бяха  близкият колега Темос Анастасиадис, говорителят на правителството Георгиос Петелодис, както и депутатът от Нова Демокрация Костас Кукодимос. Там също се намираха и телевизионната водеща Рула Коромила, известният бизнесмен Димитрис Кондоминас, на който убитият е бил съветник, председателят на съюза на журналистите Панос Соболос, репортери, журналисти от телевизиите Стар и Алфа, водещите на сутрешния блок на Антена, ръководители на телевизия Алтер и почти целия екип на радио Тема.

След като приключи траурната церемония затвореният ковчег замина към вечния си дом в гробището Света Марина в столичния квартал Илиуполи, изпратен от скритите от слънчевите очила погледи на приятели и познати. Единствено майката в безсилието си да задържи потеглилия от коли конвой след катафалката, протягаше ръце умолявайки „Спрете!”.  Тя не криеше очите си, нито мъката си, само искаше своето дете обратно.  

Категории: Криминална хроника тероризъм жертва убийство Гърция Сократис Голиас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus