Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Поевтиняват осигуровките за осем професии

21 Юли 2010 / 14:07:49  GRReporter
2057 прочитания

Осигурителните вноски, които ще плащат оттук нататък за ИКА рабтещите като домашни помощници или градинари или учители на частна практика ще намалее от 35,40% на 20%, което ще доведе до спад в приходите на ИКА, но целта на държавата е да мотивира работещите да си плащат данъците. Засега в Ика са регистрирани около 50 000 души като домашни помощници, а наредбата цели да се бори с работата на черно. Службите на ИКА са се противопоставили на тази мярка, защото според техните изчисления това ще намали приходите на осигурителния фонд с 3 825 000 евро годишно.

Освен това се дава възможността за осигуряване на тази категория служители за 30 дни, вместо за 25, което означава, че вместо да плащат 146,2 евро за 25 дни, те ще плащат 99,1 евро за 30 дни. В тази система е вероятно да бъдат включени и други професии под претекст, че работата им е нестабилна. Според синдикалистите са „застрашени” около 200 000 души, тъй като „техните работодатели може да се възползват от неяснотите, които съществуват в закона и да започнат да осигуряват с плащталени чекове дори тези, които работят по нормален начин” заяви всекидневникът „Елевтеротипия”.

Прилагането на новата система ще стартира през месец август или в началото на септември след като бъде гласувана съответната разпоредба (член 20 от закона на Ловердос). Според новия закон се въвежда плащателен чек на определена стойност, в който ще е включена сумата за заплатата на служителя и сумата за осигуровка. Работодателите ще могат да закупят тези плащателни чекове от клоновете на осигурителната каса ИКА, от банките, пощите и от Центровете за обслужване на гражданите.

След това работодателят записва името на работника върху чека и му го дава като заплащане за предоставените услуги, като впоследствие работещите ги представят в ИКА, в някоя банка или поща, които им изплащат сумата за заплатата и си удържат сумата за платените от работодателя осигуровки.

В тази наредба задължително са включени домашните помощници, на които им се плаща почасово или на дневна надница и е възможно да има повече от един работодатели. По този начин ще се плаща и на градинарите, на жените или мъжете, които гледат възрастни хора, на учителите, които дават частни уроци, на детегледачите, на козметиците, които работят по домовете.

 

 

Категории: АктуалноОбществодомашни помощници осигуровки градинари учители на частни уроци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus